Deterjanlar besin alerjilerinin gelişimine zemin hazırlıyor

Deterjanlar besin alerjilerinin gelişimine zemin hazırlıyor
Çamaşır ve bulaşık deterjanlarının sağlık üzerindeki risklerine dikkat çeken Prof. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, bu ürünlerde bulunan kimyasalların cilt bariyerini zayıflatarak alerjik reaksiyonlara yol açabileceğini belirterek uyarıda bulundu.

Prof. Dr. Nacaroğlu, Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nden, günlük yaşamda sıkça kullandığımız temizlik ürünlerinin sağlığımıza olan etkilerini vurgulayarak, temizlik ürünlerinin aktif maddelerinin alerjik hastalıkların artışında önemli bir rol oynadığını ifade etti.

Deterjanların içerdiği kimyasalların deri bariyerini bozarak alerjik reaksiyonları tetikleyebileceğini söyleyen Prof. Dr. Nacaroğlu, “Bu maddeler, cildimizin doğal savunma sistemini zayıflatır ve alerjen maddelere karşı savunmasız bırakır. Deterjanlar, deriye temas ettiğinde tahriş ve hasara neden olabilir, böylece alerjik reaksiyonlara yol açabilirler” dedi.

Evlerde sıkça kullanılan çamaşır ve bulaşık deterjanlarının içeriğinde bulunan maddeleri işaret eden Prof. Dr. Nacaroğlu, sodyum dodesil sülfat (SDS) ve sodyum dodesil benzen sülfonat (SDBS) gibi maddelerin cilt bariyerinde düzenleyici proteinlerin dengesini bozarak alerjik reaksiyonları tetiklediğini belirtti. Bu durumun, atopik dermatit, alerjik rinit gibi hastalıkların yanı sıra besin alerjilerinin gelişimine de zemin hazırlayabileceğini vurguladı.

Sanayi tipi bulaşık makinelerinin de risk oluşturabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Nacaroğlu, bu makinelerin yüksek konsantrasyonda deterjan kullanıldığında yıkama sonrası tabaklarda ve diğer eşyalarda deterjan kalıntıları bırakabileceğini söyledi. Bu durumun, yüksek oranda deterjan maruziyetiyle alerjik reaksiyonların tetiklenebileceği bir ortam oluşturabileceğini belirtti.

Prof. Dr. Nacaroğlu, günlük hayatta deterjanların oluşturduğu riskleri en aza indirmek için şu önerilerde bulundu:

Evde kullanılan deterjanların dozajını azaltmak ve suyla durulama yapmak.

Temizlik sonrası iyi havalandırma yaparak, solunum yoluyla alınabilecek kimyasalları ortamdan uzaklaştırmak.

Doğal temizlik maddeleri ve bitkisel temizlik ürünleri kullanmak.

Temizlik sırasında deriyle teması azaltmak için eldiven gibi koruyucu araçlar kullanmak.

Deterjanların tozunun deriyle temasını azaltmak.

Deterjan ve temizlik ürünlerinin içeriklerini kontrol etmek ve zararlı kimyasallardan arındırılmış ürünleri tercih etmek.

Bulaşık deterjanlarını az miktarda kullanmak ve yıkama sonrası durulama yapmak.

Çamaşır suyu gibi agresif kimyasallardan kaçınmak.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar