Prostat ve meme kanserinde umut ışığı

Prostat ve meme kanserinde umut ışığı
Zonguldak'ta, prostat ve meme kanseri gibi yumuşak doku kanserlerinin tedavisinde kullanılabilecek yeni bir ilaç adayı patent aldı.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ) Fen Fakültesi Kimya Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Zuhal Gerçek ile İstanbul Medipol Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Güzel ve öğrencisi Betül Yaşin'in "Kanser Tedavisinde İlaç Adayı Olarak Kullanılabilecek Arilidin Barbitürat Türevi Özgün Moleküller" başlıklı ortak çalışması Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından onaylandı.

Prof. Dr. Gerçek'in yürüttüğü sentez çalışmalarının ardından, sentetik olarak üretilen bu özgün moleküllerin anti-kanser aktivitesi Prof. Dr. Güzel ve doktora öğrencisi Yaşin tarafından belirlendi. Yapılan testler sonucunda, bu moleküllerin tirozin kinaz inhibitörü olarak kullanılabileceği ortaya çıktı.

Prof. Dr. Gerçek, sentezlenen moleküllerin kanserli hücreler üzerinde etkili olduğunu vurgulayarak, özellikle yumuşak doku kanserlerinde önemli bir potansiyele sahip olduklarını ifade etti. Projede elde edilen bulguların umut verici olduğunu ve patentin alınmasının mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.

Gerçek, günümüzde en yaygın görülen meme ve prostat kanserlerine yönelik bir ışık yakmayı hedeflediklerini ve projelerinin henüz tamamlanmadığını söyledi. Üç yıldır devam eden çalışmanın sadece bir başlangıç olduğunu ve ilerleyen süreçte moleküllerin türevlerinin de inceleneceğini belirtti. Patenti alınan ilaç adayının, ilaç endüstrisinde bir adım olacağını ve tedavi yöntemlerine yeni bir bakış açısı getirebileceğini ekledi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar