Türk genci insan ömrü boyunca bir kez görme ihtimalinin bulunduğu 'Şeytan Kuyruklu Yıldızı'nı yakaladı!

Türk genci insan ömrü boyunca bir kez görme ihtimalinin bulunduğu 'Şeytan Kuyruklu Yıldızı'nı yakaladı!
ODTÜ Fizik Bölümü son sınıf öğrencisi Batuhan Dereli, kendi eliyle kurduğu teleskopla 18 Mart'ta, nadir görülen ve 71 yılda bir yörüngesini tamamlayan '12PPons-Brooks' adlı kuyruklu yıldızı fotoğrafladı.

ODTÜ Fizik Bölümü son sınıf öğrencisi olan 31 yaşındaki Batuhan Dereli, Balıkesir'in Bandırma ilçesinde kendi teleskopunu kurarak 18 Mart'ta, yörüngesini 71 yılda bir tamamlayan ve Everest Dağı'ndan daha büyük olan '12PPons-Brooks' adlı kuyruklu yıldızı görüntülemeyi başardı.

thy.webp

Dereli, çocukluğundan itibaren astronomiye ilgi duyduğunu ve bu ilgiyi teyzesinin hediye ettiği ilk teleskopla uzaya bakarak keşfetmeye başladığını belirtti. Astronomiye olan ilgisini lisans eğitiminde fizik bölümünü seçerek sürdüren Dereli, pandemi döneminde daha gelişmiş teleskoplarla çalışmaya başladı.

tr.webp

2023 yılında NASA tarafından adlandırılan 'Yeşil Kuyruklu Yıldızı' gibi nadir gök olaylarını da fotoğraflamayı başaran Dereli, uzayın derinliklerine olan merakının her geçen gün arttığını ifade etti.

ry.webp

Dereli'nin en son başarısı olan '12PPons-Brooks' adlı kuyruklu yıldızı fotoğraflama deneyimi, birkaç başarısız denemeden sonra gerçekleşti. Bu deneyimlerin, astronomi tutkusunu ve sabrını daha da artırdığını belirten Dereli, bu başarısını ailesi ve eşiyle paylaşmanın gurur verici olduğunu dile getirdi.

set.webp

Astronomi tutkusunun hayatını değiştirdiğini ve eşiyle tanışmasına bile vesile olduğunu vurgulayan Dereli, gökyüzündeki yıldızların her zaman umut ve ilham kaynağı olduğunu söyledi.

fgb.webp

jj.webp

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar