1 asırdır aynı yöntemle üretiliyor gören burun kıvırıp geçiyor ama tam şifa deposu! Yurt dışına kapış kapış satılıyor

1 asırdır aynı yöntemle üretiliyor gören burun kıvırıp geçiyor ama tam şifa deposu! Yurt dışına kapış kapış satılıyor

Bilecikli köylülerin 1 asırdır yöntemle ürettiği görenin beğenmeyip önünden geçtiği bu meyvenin 100 kilosundan 10 kilo pekmez çıkıyor. Yurt dışında kapış kapış gidiyor.

Bilecik'in Başköy, Küplü ve Bekdemir köylerinde yaşayan halkın bir asırdır sürdürdükleri geleneksel yöntemle hurma pekmezi üretimi devam ediyor.

aw121759-03.jpg

Yılda 700-800 ton cennet hurması hasadı gerçekleştiren köylüler pekmez yapımında satıcının beğenmediği hurma atıklarını değerlendiriyor.

aw121759-06.jpg

Hülya Dinçsoy, 5 kuşaktır bu geleneğin devam ettiğini belirterek üretim aşamasını şöyle anlattı:

Hurmaları hamken koyuyoruz. Kazanda 5-6 saatte köpüğünü kestiriyoruz. Ertesi gün suyunu sıktığımız hurmaları yine kaynatıyoruz. 100 kilodan 10 kiloluk pekmezimiz oluyor.

aw121759-05.jpg

Bilecik İl Kültür Turizm Müdürü Serkan Bircan köylerde yılda 700-800 ton cennet hurması hasadının yapıldığını ifade ederek hurma kurusu ve yaş sebze olarak farklı hurma çeşitlerinin de satışının gerçekleştiğini söyledi.

aw121759-02.jpg

Bilecik'in hurmanın anavatanı haline geldiğini vurgulayan Bircan, ürünlerin birçok il ve yurt dışında pazarlandığını ifade etti.

İlgili Haberler