Bilecik'in Başköy, Küplü ve Bekdemir köylerinde yaşayan halkın bir asırdır sürdürdükleri geleneksel yöntemle hurma pekmezi üretimi devam ediyor.
Yılda 700-800 ton cennet hurması hasadı gerçekleştiren köylüler pekmez yapımında satıcının beğenmediği hurma atıklarını değerlendiriyor.
Hülya Dinçsoy, 5 kuşaktır bu geleneğin devam ettiğini belirterek üretim aşamasını şöyle anlattı:
Hurmaları hamken koyuyoruz. Kazanda 5-6 saatte köpüğünü kestiriyoruz. Ertesi gün suyunu sıktığımız hurmaları yine kaynatıyoruz. 100 kilodan 10 kiloluk pekmezimiz oluyor.
Bilecik İl Kültür Turizm Müdürü Serkan Bircan köylerde yılda 700-800 ton cennet hurması hasadının yapıldığını ifade ederek hurma kurusu ve yaş sebze olarak farklı hurma çeşitlerinin de satışının gerçekleştiğini söyledi.
Bilecik'in hurmanın anavatanı haline geldiğini vurgulayan Bircan, ürünlerin birçok il ve yurt dışında pazarlandığını ifade etti.