Asgari ücret üzerinde maaş alanların da ücretlerindeki asgari ücret kadar kısım vergiden istisna edildi. Çalışanlardan asgari ücret brüt tutarından sigorta primleri düşülecek, kalan tutara vergi matrahı ve damga vergisi matrahı kadar istisna getirilecek.
Örneğin, 10 bin lira maaş alan bir çalışanın, asgari ücrete kadar olan geliri vergiden muaf olacağı için 638 liralık bir gelir vergisi muafiyeti söz konusu olacak. Devlet bu kadar vergiyi almaktan vazgeçecek. Bunun bir kısmı AGİ ile iade ediliyordu. Bu göz önüne alındığında çalışanlar açısından 300 lirayı bulan bir katkı olacak.
Asgari ücretten vergi kalkması tüm çalışanları etkileyecek. Bütün maaşlarda 5004 liralık kısım vergiden istisna sayılacak. Bu da çalışanlar açısından 300 liralık bir ek getiri anlamına geliyor Son günlerde asgari ücretin uygulanması ve özellikle de Asgari Geçim İndirimi konusu çok tartışılıyor. Özellikle asgari ücretin üzerinde maaş alanların vergi istisnası ve tüm çalışanlara daha önce ödenen Asgari Geçim İndirimi (AGİ) konusu çok merak ediliyor. Aslında yeni bir durum ile karşı karşıyayız. Şirketler bordroları hazırlarken artık gelir ve damga vergisi istisnalarını göz önüne alacaklar. Yine daha önce uygulanmakta olan AGİ ödemeleri de ortadan kalkacak. Yeni Asır'dan Faruk Erdem AGİ ile ilgili merak edilenleri bugünkü köşesine taşıdı. İşte tüm çalışanları yakından ilgilendiren o yazı...
DAHA ÖNCE VARDI
Trhaber'de yer alan habere göre, vergisiz asgari ücret aslında daha önce uygulanıyordu Apartman görevlilerinin maaşları vergisiz olarak hesaplanıyor sadece primler indirilip kalan tutar net ücret olarak ödeniyordu. Dolayısıyla apartman görevlilerinin asgari ücreti daha fazla olurken AGİ de almıyorlardı. Fakat şimdi yeni durumda tüm çalışanların ve memurların maaşlarındaki asgari ücret kadar kısım vergiden istisna edildi. Bu durumda tüm çalışanlar için vergi iadesi ortadan kalkarken asgari ücret üzerindeki maaş için vergi hesaplanması gerekiyor.
TEBLİĞDE ÖRNEKLENDİRİLDİ
Bu arada konuyla ilgili Hazine ve Maliye Bakanlığı bir tebliğ yayınladı. Tebliğ daha sonra revize edilerek için net ücretle çalışanlar ile emekli olduktan sonra çalışanlar için de örnekler konularak ücretlerin vergilendirilmesi anlatıldı.
VERGİ KESİNTİSİ YOK
Örneğin asgari ücretle çalışan bir isçinin herhangi bir mesai, sosyal ödeme, prim gibi geliri yoksa ücreti şu şekilde hesaplanacak.
EK ÖDEME VARSA DURUM DEĞİŞİR
Örneğin bir işçinin asgari ücret dışında 996 lira da sosyal yardım olarak ödeneği bulunsun. Bu durumda bu işçinin brüt ücreti 6000 TL'ye çıkacak ve Ocak maaşı şu şekilde hesaplanacak:
Bakanlıktan flaş açıklama! İhtiyaç sahipleri için 450 milyon TL'lik kış fonu
1000 TL ek ödeme geliyor! SSK, Bağ-Kur ve bütün emeklilere müjde
Kredi kartı olanlar dikkat! Yeni dönem 1 Şubat'ta başlıyor
Duyuru resmen yayımlandı! SSK, Bağ-Kurlular müjde! Emekli maaşlarına 2 bin 700 TL ekleniyor