30 farklı parçaya bölündü! Duyan koşuyor! Tüm kent ayağa kalktı

30 farklı parçaya bölündü! Duyan koşuyor! Tüm kent ayağa kalktı

Erzurum Ovası, 30 farklı gölüyle çok sayıda kuşa ev sahipliği yapıyor.

Duyan koşuyor! Tüm kent ayağa kalktı

Doğu Anadolu Bölgesi'nin büyüklüğüyle dikkat çeken yeri Erzurum Ovası’nda yağmur sularının etkisiyle birlikte 30 farklı alanda su birikintisi oluştu.

30 ayrı göletin meydana geldiği ova, göçmen kuşların da en uğrak yeri oldu. Sürü halinde su birikintilerinin çevresinde toplanan göçmen kuşlar, doğa fotoğrafçılarının da dikkatini çekti.

Yağışlar bir ilimizdeki dev ovayı 30 göle böldü: Artık 30 yeni kuş cennetimiz var - Haber3

Rusya ve Kazakistan'da üreyerek her yıl Orta Doğu ve Sudan'a kadar uzun göç yolculuğu yapan kuşlar, uydu verileriyle takip ediliyor. Bu kuş türleri arasında özel bir yere sahip olan sürmeli kızkuşları, Erzurum'da yaklaşık 10 günlük molanın ardından Güneydoğu'ya doğru göçüne devam ediyor.

Yağışlar bir ilimizdeki dev ovayı 30 göle böldü: Artık 30 yeni kuş cennetimiz var - Haber3

“ÇOK SAYIDA KUŞ TÜRÜNÜ MİSAFİR EDİYOR”

Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Cemal Sevindi, Erzurum Ovası’na ilişkin şunları söyledi: Ovada oluşan su birikintileri çok sayıda kuş türünü misafir ediyor. Sonbahar göçünde bölgemize onlarca kuş türü geliyor. Bazı türler 10 bine yakın bireyle göçe katılmaktadır. Özellikle angıt ve kılkuyruklu ördek alanda en fazla birey bulunduran türler olarak karşımıza çıkıyor. Yine sahada akbaba türlerinin yanı sıra hemen hemen tüm yırtıcı kuşlar, bunların yanında ötücüler bölgedeki su birikintilerinde konaklayan türler olarak görülüyor. Kuş göç rotasında olan ilimiz bunu turizm açısından değerlendirebilir. Kuşlar için ayrılmış bir korumalı alan olmadığından sahada 30'a yakın su birikim alanında konaklamaktadırlar.