Bozkoya, bu hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçların azaltılmasının ve hatta bırakılmasının mümkün olduğunu belirtti.
Yüksek tansiyonun, genellikle kalp ve damar hastalıklarının riskini artırdığına dikkat çeken Doç. Dr. Bozkaya, tansiyon ilaçlarının sayısının azaltılabileceğini ve doğru yönetimle tamamen bırakılabileceğini ifade etti. Ancak bu süreç, dikkatli bir yönetim ve belirli sağlık önlemleri gerektiriyor.
Doç. Dr. Bozkaya, normal tansiyon değerlerinin 120/80 mmHg'nin altında olduğunu belirtti. Tek bir ölçümde yüksek değerlerin görülmesinin yüksek tansiyon anlamına gelmeyeceğini, önemli olanın gün içindeki ortalama tansiyon değerleri olduğunu vurguladı. Büyük tansiyonun 120-130 mmHg aralığında, küçük tansiyonun ise 80-85 mmHg arasında olmasının yüksek normal olarak değerlendirildiğini söyledi. 130/90 mmHg üzerindeki değerler ise hipertansiyon olarak sınıflandırılabilir.
Yüksek tansiyonun klinik olarak çeşitli şekillerde ortaya çıkabileceğini belirten Doç. Dr. Bozkaya, "Evde yapılan ölçümlerde yüksek tansiyon görülebilirken, hastanede ölçülen değerler normal olabilir. Bu durum ‘Maskeli Hipertansiyon’ olarak adlandırılır. Bunun tersi de mümkün, yani hastane ortamında yüksek değerler görülebilirken, evdeki ölçümler normal olabilir; bu da ‘Beyaz Önlük Hipertansiyonu’ olarak bilinir. Ayrıca, sadece gece saatlerinde yüksek tansiyon atakları yaşanabilir" dedi.