3600 EK GÖSTERGEDE KAPSAM GENİŞLİYOR: İŞTE ÖDEME YAPILACAK MESLEKLER
Senelerdir Türkiye''nin gündeminde olan 3600 ek gösterge düzenlemesi 15 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek. Kamuda hiyerarşinin önüne geçmek ve emekli olunduğunda alınacak olan maaşlar ile ikramiyeler arasında oluşabilecek olan farkı engelleyebilmek adına önemli bir adım olarak değerlendirilen 3600 ek gösterge yasası haziran ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayına sunuldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesinin görüşüldüğü Meclis Genel Kurul çalışmalarında ek gösterge konusu da yeniden gündeme geldi. Yeni yılda emeklilik dilekçesi vereceklerin sayısının 300 bini bulması beklenirken, yılda yaklaşık 100 bin personel alımı yapılan kamu kurumlarına alınan personel sayısı da yükselecek. Ek gösterge düzenlemesi ile birlikte kamu çalışanlarının hem maaşları hem de ikramiyeleri artacak.
6 MİLYON VATANDAŞI KAPSAYACAK
2023 yılına ilişkin bütçe görüşmelerine başlandığı şu günlerde Meclis’in gündemi de oldukça yoğunlaştı. Son olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bütçe görüşmeleri yürütülürken Bakan Vedat Bilgin’den EYT ve asgari ücret başta olmak üzere pek çok konu hakkında önemli açıklamalar geldi. Konuşması esnasında yasalaşmış olan 3600 ek gösterge düzenlemesine de değinen Bakan Bilgin, milyonları şaşırtan bir gelişmeden bahsetti.
Bakan Vedat Bilgin milyonları ilgilendiren 3600 ek göstergeye ilişkin yapmış olduğu konuşmada, şu ifadeleri kullandı: “Çalışmanın başında kapsama dahil edilen 4 meslek grubu vardı. Daha sonra yürütülen çalışmalar ile birlikte kapsam genişletildi ve sayı 6 milyona çıkarıldı. Söz konusu düzenlemenin kapsamının daha da genişlemesi için bazı talepler oluştu. Bizler o talepleri de gündemimize aldık. Şu an bir çalışma yapıyoruz. Meclis’e sunacağız.”
TAŞERONDAN GELEN İŞÇİLERE KADRO HAKKI VERİLECEK Mİ?
Konu önceki gün TBMM Genel Kurulu’ndaki Çalışma Bakanlığı bütçe görüşmelerinde de gündeme geldi. İYİ Parti Milletvekili İsmail Koncuk, 3600 ek göstergeden dört meslek grubunun yararlandırılıp diğerlerinin yararlandırılmadığını, kamuda hiyerarşik dengenin bozulduğunu, imama verilirken onun üzerinde görev yapan şefe, müdürlerin üzerinde olan uzman personele verilmediğini söyledi. Koncuk, çözüm yolunun dört yıllık fakülte mezunu, üniversite okumuş herkesin 3600 ek gösterge kapsamına alınması olduğunu belirtti.
Koncuk yaptığı açıklamada "Taşerona bağlı işçilerin sorunları maalesef taksit taksit çözülüyor. Yıllar süren mücadelenin ardından kadroya alınan taşeron işçilerin tayin ve terfi hakları bulunmuyor, eş durumundan dahi tayin yaptıramıyorlar. Asgari emeklilik koşullarını yerine getirenler re’sen emekli ediliyorlar. Konuyu defalarca gündeme getirdik. Zorunlu emeklilikten kurtulmaları konusunda ilk olumlu sinyal geldi. Çalışma Bakanı Bilgin, 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile taşerondan kadroya geçirilen işçilere uygulanan zorunlu emeklilik şartını ortadan kaldıracaklarını, isteğe bağlı olarak yasal sınırda çalışabilecekleri süre kadar çalışabileceklerini söyledi. Şimdi sıra bu işçilerin eş durumu, sağlık gibi haklı sebeplerle tayin ve terfi hakkının verilmesine geldi. Umarız bu konudaki haklı taleplere de kulak verilir." dedi.
MUHALİF VEKİLLERDEN ÖZEL İSTEK
3600 ek göstergenin kapsamında düzenlemeye gidileceğinin sinyallerini veren Bakan Bilgin’den sonra muhalif milletvekillerinden de konuya ilişkin bir açıklama geldi. Söz konusu açıklamada, birinci dereceye düşen lisans mezunu herkesin 3600 ek gösterge kapsamına dahil edilmesi gerektiği ifade edildi.
Sabah gazetesinin yaptığı haberde genel kurulda muhalefet milletvekilleri, kamuda çalışan şef, araştırma ve planlama uzmanları, müdürün üzerinde olan uzman personele de ek gösterge verilmesi gerektiğini belirtti. Milletvekilleri, "Birinci dereceye düşen, dört yıllık fakülte mezunu, üniversite okumuş herkes 3600 kapsamına alınmalıdır” önerisinde bulundu.