ABD'nin Kaliforniya eyaletinde bulunan bir grup bilim insanı, Dünya'da yaşamın nasıl başladığına dair 4 milyar yıllık gizemi çözmüş olabilir. Scripps Araştırma Enstitüsü'nden araştırmacılar, modern canlı hücrelerin öncüleri olan protosellerin ilk olarak nasıl ortaya çıktığına dair yeni bir açıklama sundular.
FOSFORİLASYON ANAHTARI OLABİLİR
Araştırmacıların bulguları, fosforilasyon adı verilen önemli bir kimyasal sürecin beklenenden daha önce gerçekleştiğini gösteriyor. Bu, yapısal olarak daha karmaşık protosellerin kimyasal reaksiyonları barındırabileceğini ve çeşitli işlevlerle bölünebileceğini gösteriyor.
BİLİM İNSANLARI NE DİYOR?
Makalenin yazarlarından Scripps Research kimyageri Ramanarayanan Krishnamurthy, "Bir noktada hepimiz nereden geldiğimizi merak ederiz," dedi. "Şimdi fosfatların daha önce düşünülenden daha önce hücre benzeri yapılara dahil edilebileceğine dair makul bir yol keşfettik, bu da yaşamın yapı taşlarını oluşturuyor."
ARAŞTIRMA NASIL GERÇEKLEŞTİRİLDİ?
Krishnamurthy ve ekibi, prebiyotik Dünya'da yaşamın ortaya çıkmasından önce mevcut olan basit kimyasallara ve oluşumlara neden olan kimyasal süreçlerin nasıl gerçekleştiğini inceliyor.
Chem dergisinde yayınlanan makalelerinde, fosfatların protosellerin oluşumu sırasında yer alıp almadığını incelemeye çalıştılar.
SONUÇLAR NE GÖSTERİYOR?
Araştırmacılar, yağ asitleri ve gliserolün daha kararlı, çift zincirli yapılar oluşturmak için fosforilasyona uğramış olabileceği sonucuna vardı.
DAHA FAZLA ARAŞTIRMAYA İHTİYAÇ VAR
Deniz, Krishnamurthy ve ekibi şimdi bazı keseciklerin neden diğerlerinden farklı davrandığını çözmeyi ve böylece protosellerin dinamik süreçlerini daha iyi anlamayı hedefliyor.
UMUT VERİCİ BULGULAR
Ancak çalışmaları, bir gün yaşamın o ilkel ateşlerden ilk olarak nasıl ortaya çıktığını tam olarak anlayabileceğimize dair kesinlikle umut veriyor.