5 bin yıldır susuz yetişiyor. 5 tonluk hasat alınıyor

5 bin yıldır susuz yetişiyor. 5 tonluk hasat alınıyor

Harput Mahallesi'nde ilk kiraz hasadı, mevsimsel değişiklik ve sıcaklıkların erken gelmesiyle birlikte erken başladı.

Harput Mahallesi, Elazığ'ın merkezine 6 kilometre uzaklıkta bulunmakta olup, hem tarihi hem de dini açıdan önemli bir değere sahip. Ayrıca bu bölge, kiraz üretimi açısından da önemli bir potansiyele sahip. Göllübağ'da ise mevsimsel değişiklikler nedeniyle kiraz hasadı bu yıl erken başladı.

aw231852-10.jpg

Üreticiler, Kurban Bayramı tatilinin sona ermesini ve sebze-meyve halinin açılmasını bekleyerek hasada başlamayı planlıyor.

aw231852-06.jpg

Göllübağ Mahallesi'nde faaliyet gösteren Enver Tekay, yaklaşık 200 kiraz ağacında 11 farklı çeşit kiraz yetiştirdiklerini belirtti.

aw231852-04.jpg

Bu yıl geçen yıla göre hasadın bir ay erken başladığını dile getiren Tekay, "Toplamda 200'e yakın ağacımız var ve yaklaşık 5 ton kiraz üretiyoruz. Yıla ve mevsime bağlı olarak rekolte değişkenlik gösteriyor. Bin 595 rakımlı olan bu bölgede çoğu ağaç susuz yetiştiriliyor ve bu durum, kirazın aromasını olumlu yönde etkiliyor. Sıcak hava ve iklim değişikliklerinden dolayı bu yıl erken hasat yapmaya başladık. Hava sıcaklıkları 36 dereceleri buldu ve bu durum toprağın suyunu hızla tüketiyor, dolayısıyla ağaçlar daha fazla sulama ihtiyacı duyuyor. Hasadımız yaklaşık 15 gün sürecek. Geçen yıl Temmuz ayının 15'inden sonra hasat yapmıştık ancak bu yıl sebze halinin açılmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

aw231852-07.jpg