50 yaşın üzerinde her iki kişiden birinde varis görülüyor

50 yaşın üzerinde her iki kişiden birinde varis görülüyor

Varis hastalığının 50 yaş üzerindeki her iki kişiden birinde görüldüğünü belirten Kardiyovasküler Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Özkan, "Varis yaygın bir hastalık olmasına rağmen tedavisi kolaydır” diyerek hastalık hakkında açıklamalarda bulundu.

Acıbadem Bodrum Hastanesi Kardiyovasküler Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Özkan, varisin sadece estetik bir problem olmadığını, aynı zamanda ağrıya neden olabileceğini belirtti. Varisin tedavisinde gecikilirse, bacakta kapanmayan yaralar ve kanın damar içinde pıhtılaşması sonucu toplardamar tıkanıklığı gibi sorunlar ortaya çıkabileceğini vurguladı. Nüfusun %10-20’sinde görüldüğünü, yaşla birlikte sıklığının arttığını ve özellikle 40 yaş üstü kadınlarda daha yaygın olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Özkan, varisin oluşma sürecini şöyle açıkladı: "Temelde toplardamardaki yapısal bozukluk damarın genişlemesine yol açar; damar içindeki kapakçıkların bozulmasıyla da kan geri yönde hareket eder. Bu durum, kanın kalbe doğru dönmesini zorlaştırır ve toplardamar içindeki kan basıncını artırır. Böylece damarlar genişler ve bu döngü sürekli tekrarlanır."

Varis nedenlerine değinen Prof. Dr. Özkan, "Genetik faktörler, hamilelik sırasında artan hormon seviyeleri ve rahim büyümesi, fazla kilo, uzun süre ayakta kalmak veya oturmak, ayrıca kabızlık, karın içi toplardamarlara baskı yaparak varis oluşumuna yol açabilir," dedi. Ayrıca varisin kadınlarda erkeklere göre daha sık görüldüğünü ekledi.

"AKCİĞERE PIHTI ATABİLİR"

Varislerin başlangıçta sadece estetik kaygılara yol açtığını belirten Prof. Dr. Özkan, zamanla bacakta şiddetli ağrı, toplardamarda iltihaplanma, varisin yırtılıp kanaması ve varis içinde pıhtı oluşup akciğerlere pıhtı atması gibi ciddi durumlara neden olabileceğini ifade etti. Hastalığın başlıca belirtilerini ise bacaklarda ağrı, yorgunluk, kaşıntı, kılcal damarlar, ayak bileğinde şişlik ve mor lekeler, deride incelme ve ülser oluşumu olarak sıraladı.

"VARİS ÇORABI KAN DOLAŞIMINI ARTIRIR"

Prof. Dr. Özkan, varislerin tedavisinde yaşam tarzı değişikliklerinin önemine değinerek, düzenli spor yapmayı, bacakları yüksekte tutmayı ve topuklu ayakkabı veya sıkı giysiler giymekten kaçınmayı önerdi. Varis çoraplarının kan dolaşımını artırarak varis şikayetlerini azalttığını belirtti. Daha şiddetli vakalarda skleroterapi, lazer tedavisi ve ameliyat gibi cerrahi yöntemlerin gerekebileceğini söyledi.

"DÜZENLİ YÜRÜYÜŞ YAPIN, ÇALIŞIRKEN MOLA VERİN"

Varisten korunmak için yapılabileceklerin başında egzersiz geldiğini belirten Prof. Dr. Özkan, "Aşırı kilo alıp vermekten kaçının, düzenli yürüyüş yapın, bacak kaslarınızı güçlü tutun, uzun saatler bilgisayar başında çalışıyorsanız mutlaka 1-2 saatlik aralarla ayağa kalkıp dolaşın. Uzun süre ayakta kaldıysanız bacaklarınızı havaya kaldırarak dinlendirin. Çok sıkı kıyafetler giymeyin, kabızlıktan korunmak için lifli gıdalar tercih edin ve bol su için. Kaplıcalardan uzak durun. Şikayetler arttığında varis çorabı kullanarak bacaklara destek olun" dedi.