Sağlık Bakanlığı tarafından 16 ildeki 19 eğitim ve araştırma hastanesinde kurulan merkezlerde, hastalara en uygun ortez ve protezi sağlamak için gayretle çalışılıyor. “Asrın felaketi” olarak nitelendirilen 6 Şubat depremlerine bağlı olarak gelişen sinir hasarı, omurilik yaralanması ve uzuv kayıpları gibi komplikasyonlarla 284 depremzede, Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Fizik Tedavi Hastanesi'ne başvurdu. Fizik Tedavi Hastanesi'nde bugüne kadar 249 depremzede hastanın tedavi süreçleri, rehabilitasyon programları ve taburcuları gerçekleşti. Hastanede rehabilitasyon ve protez temini için yatışı verilen 79 hastadan 51'ine protez temini gerçekleştirildi. 28 hastanın da protez temini ve eğitim süreçleri özveriyle devam ediyor.
Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Fizik Tedavi Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekim Vekili Özge Tezen, 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler sonucunda Türkiye genelinde 850 ile bin arasında ampute hasta olduğunu kaydetti.
“Amacımız onların desteksiz, bağımsız ve başkasına ihtiyaç duymadan hayatlarını sürdürebilmesi”
Protez tedavisinin gerçekleşmesi için öncelikle ilk yaralanmalarda güdüklerin şekillenmesi ve belli bir pozisyona gelmesi gerektiğini ifade eden Tezen, “Bu da uzun süre zaman alan bir şey. Yara bakımları, güdük pansumanları, bandajlama yöntemleriyle güdüklerin şekillenmesi uzun bir süreç. Daha sonraki aşama o hasta için uygun protezin seçimi. Uygun protez seçimi klinik konseylerimiz ve ekiplerimizce netleştirilip, hastanın ölçüleri alınıp, protez yapım işlemi başlıyor. Protez yapım işlemleri geldikten sonra bunun hastaya uyumu, adaptasyonu, başlangıçta geçici protezlerle hastanın uyum sürecini değerlendiriyoruz. Bazen uyum göstermeyen hastalarda protez değişikliğine gitmemiz gerekiyor. Süreç uzun. Hemen 1-2 haftada olan bir süreç değil. Uzun süre hastalara protez eğitimi vermemiz gerekiyor, ki buradan gittiklerinde sosyal hayatta çok daha rahat hareket edebilsinler. Amacımız onların desteksiz, bağımsız ve başkasına ihtiyaç duymadan hayatlarını sürdürebilmesi” diye konuştu.