8 bin yıllık kadın. Gören erkekler küçük dilini yuttu

8 bin yıllık kadın. Gören erkekler küçük dilini yuttu

İzmir’in en eski yerleşimi olan Ulucak Höyüğü’nde kazı çalışmalarında 8 bin yıllık bir kadın figürüne rastlandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kemalpaşa Belediyesi ve Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi’nin destekleriyle İzmir’in en eski yerleşimi olan 8 bin 850 yıllık Ulucak Höyüğü’nde kazı çalışmaları devam ediyor. 2009 yılından beri kazı başkanlığını yürüten Prof. Dr. Özlem Çevik, bu yılki çalışmalarda yaklaşık 8 bin yıllık bir kadın figürüne rastladıklarını ifade etti.

94311-2.jpg

Prof. Dr. Özlem Çevik, Ulucak Höyüğü’nün İzmir’in ilk köy yerleşimlerinden biri olduğunu ve Batı Anadolu’nun en erken çiftçi köy yerleşimlerinden birini temsil ettiğini söyledi. Çevik, "Ulucak Höyüğü’ndeki ilk yerleşim 8 bin 850 yıl öncesine dayanıyor. 1,150 yıl boyunca kesintisiz olarak yerleşimin devam ettiğini görüyoruz. Bu yılki kazılarda bulduğumuz kadın figürü, şimdiye kadar tüm olarak bulunan altıncı figür oldu" dedi.

94311-1.jpg

Heykelciğin topluluk içinde ayrıcalıklı bir konumu temsil edebileceğini belirten Prof. Dr. Çevik, figürün hikayeler anlatan bir kişiyi sembolize edebileceğini ifade etti. "Heykelcik, 8-10 santimetre boyutlarında ve bir ele sığabilecek şekilde yapılmış. Evlerin içine, fırınların yanına, kapı eşiklerinin altındaki çukurlara gömülmüş olarak ya da öğütme taşları ile ilişkili olarak ya da bir kabın içinde çakmak taşları ile ilişkili olarak buluyoruz. Bir niyeti, eylemi, isteği yerine getirmek için kullanılmış ritüel nesneleri olabilir" diye konuştu.

94311.jpg

Heykelciğin diğerlerinden farklı olarak ağzının delik şeklinde belirtilmesi ve boynunda takı olabilecek şekilde bir çukur bulunmasının, figüre ayrı bir özellik kazandırdığını vurgulayan Prof. Dr. Çevik, bu detayların heykelciğin tasvirinde önemli bir yer tuttuğunu belirtti.