8 gün sonra yürürlüğe girecek! Kredi kartı olan herkesten bu para kesilecek...

8 gün sonra yürürlüğe girecek! Kredi kartı olan herkesten bu para kesilecek...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), perşembe günü açıkladığı PPK kararı sonucunda 500 baz puanlık artış ile politika faizlerini yüzde 30'a yükseltti. Bankaların kredi kartı ve KMH hesaplarına uyguladığı akdi faiz oranını belirleyen bu artış, 1 Ekim tarihinden itibaren geçerli olacak ve kredi kartı ile yapılan harcamalarda çok daha yüksek kesintilere gidilecek.

Ekonomide rasyonel olmayan politikalar iflas ederken, 28 Mayıs sonrasında değişen kadrolar ve ekonomi modeli ile Türkiye yıllar sonra yeniden parasal sıkılaşma dönemine girdi.

Pandemi sonrası dünyayı etkisi altına alan enflasyonist dalga ile mücadele için birçok ülkenin merkez bankası tarafından uygulanan faiz artırım kararlarına gecikmeli olarak başlayan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yüksek enflasyonu düşürebilmek için faiz artırımı ve kredi daraltma hamlelerini art arda hayata geçiriyor.

3 AYDA İKİ KATINDAN FAZLA YÜKSELDİ!

Haziran ayında yapılan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı öncesinde Türkiye'de yüzde 8.5 oranında bulunan politika faizleri, gerçekçi olmamasına karşın yasa gereği kredi kartı ve kredili mevduat hesaplarının faiz oranlarını belirlemeye devam ediyordu.

Bir başka deyişle, bireysel kredilerde bankalar istediği faiz oranını uyguluyor olsa da, kredi kartı faizleri düşük tutulmaya devam ediliyor, bu sayede hayat pahalılığı karşısında zorluk çeken vatandaş, elindeki kredi kartı ile günü kurtarabiliyordu. Ancak yeni ekonomi modeli ile ekonominin soğutulması ve harcamaların düşürülmesi gibi hedefler belirleyen iktidar, kredi kartı kullanımını da bıçak gibi kesecek uygulamalara imza atıyor.

8 GÜN SONRA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Yalnızca 3 ay önce 1.36 olan kredi kartı işlemlerinde uygulanan azami faiz oranı, 1 Ekim itibarıyla yüzde 3.26'ya yükselecek. Aynı zamanda bankaların, mevduat hesaplarında bakiye bulunmaması halinde kullanıma imkan sunan kredili mevduat hesapları için uygulanan faiz oranı da 8 gün sonra 4.02'ye yükselecek.

Politika faizinin değişmesi sonrasında bankalar, yapılandırma işlemi uygulanmaması halinde halihazırda vadesi devam eden bireysel ve ticari kredilerin ödeme planında bir değişiklik yapmayacak. Buna karşın, kredi kartlarının faizleri aylık olarak belirlendiğinden, son yıllarda kötü giden ekonomi nedeniyle kredi kartlarına yüklenen vatandaşın ödeyeceği faiz tutarı ise bir hayli artmış olacak.

NAKİT AVANS KULLANIMINA YENİ YASAKLAR BEKLENİYOR

Ekonomide fiyat istikrarı sağlanması için kredili ürün kullanımında büyük bir daralma hedefleyen hükümet, nakit avans çekimleri için yeni sınırlamalar hayata geçirmeye hazırlanıyor. Geçtiğimiz aylarda birçok banka, mevcut kart limitlerini büyük oranda düşürüp, taksitli nakit avans hizmetine son verdiğini duyurmuştu.

Tepkilerin ardından eski uygulamaya kısmen dönülmesine karşın, taksitli nakit avanslarında birçok banka en uzun vadeyi 6 ay olarak belirlemişti. Faiz oranlarında yapılan değişiklik, 1 Ekim itibarıyla kullanılan nakit avans hizmetlerine de yansıtılacağından, geçmiş aylarda bireysel kredili ürüne göre çok daha cazip olan nakit avans kullanmak, artık ihtiyaç kredisi karşısındaki avantajını büyük ölçüde kaybedecek.

BU PARAYI ÖDEMEYENİN KREDİ KARTI KAPANACAK

Kredi kartı kullanımını kısıtlamak için hayata geçirilmesi planlanan yeni hamlelerden birinin de asgari ödeme planı üzerindeki değişiklik olduğu iddia edilirken, halihazırda 25 bin liranın altındaki kartlar için yüzde 20 olan oran, 25 bin TL ve üzeri limitli kartlar için yüzde 40 olarak uygulanıyor.

Değişen faiz oranlarıyla birlikte, kesilen ekstrelerin tutarı artarken, kredi kartı borcunun asgari ödeme tutarını üç dönem üst üste zamanında yatırmayan müşterilerin kartları kullanıma kapatılacak.

Asgari tutarın 30 gün içerisinde ödenmemesi halinde ise bankalar, tercihlerine göre müşterilerin kredi kartlarını nakit avans kullanımına kapatabiliyor.

Yapılacak yeni düzenlemelerle birlikte limit fark etmeksizin kredi kartlarındaki asgari ödeme tutarının yüzde 35'e yükseltileceği iddia edilirken, halk arasında 'karta takla attırmak' denilen uygulama, bu değişikliğin yapılması halinde çok daha zor bir hale gelecek.

İlgili Haberler