80 yıl sonra toprakla buluştu. Boyu 2 metreyi aştı

80 yıl sonra toprakla buluştu. Boyu 2 metreyi aştı

Konya'nın Çumra ilçesinde çiftçilik yapan bir grup arkadaş, 80 yıl aradan sonra ilçedeki çiftçiler, 20 dekar alanda dört farklı türde kenevir yetiştirmeye başladı.

Konya'nın Çumra ilçesinde çiftçilik yapan arkadaşlar, el ele vererek kurdukları kooperatif üzerinden kenevir ekimi yapmak için Tarım ve Orman Bakanlığına başvuruda bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla 19 ilde yapılan kenevir ekimine, Konya da dahil edildi ve 50 gün önce ekim gerçekleştirildi. 80 yıl aradan sonra ilçedeki çiftçiler, 20 dekar alanda dört çeşit kenevir üretimine yeniden başladı.

Bölgedeki su sorununa dikkat çeken Çumra Anadolu Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Mahmut Şenyüz, “Su sorunu her yerde olduğu gibi bizim bölgemizde de var. Suya çözüm ararken bu fikir aklımıza geldi. Çumra Anadolu Üretim ve Pazarlama Kooperatifini kurduk ve arkadaşlarla birlikte bu işe başladık. İlk başta herkes bizimle dalga geçti, ama şimdi onlara sonuçları gösteriyoruz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve Tarım Bakanına özellikle teşekkür ederim” dedi.

aw237501-04.jpg

"KENEVİR EKİMİNİN KONYA BÖLGESİNE YAYILMASINI İSTİYORUZ"

Bölgedeki kooperatif çalışmalarını hızlandırarak ekimi gerçekleştirdiklerini anlatan Mahmut Şenyüz, “Arkadaşlarla birlikte keneviri incelemek için Samsun'a gittik. Samsun'da bize kenevirin artık 19 ilde ekilebileceği söylendi. Biz de kooperatif olarak hemen harekete geçtik. Bu yıl burada bir AR-GE çalışması yaptık ve ekim yaptık. Bundan sonra kenevir ekiminin yaygınlaşmasını umuyoruz. Konya'nın tüm bölgesine yaymaya çalışıyoruz. Kenevir, diğer tarım bitkilerine rakip değil, onlara bir alternatif olarak ekilebilir. Az su tükettiği için tercihimiz buydu. Tarım Bakanlığı desteği ile ekimimizi yaptık. Kenevirin Konya bölgesine yayılmasını hedefliyoruz. Tarım İl Müdürlüğü ve İlçe Tarım Müdürlüğü ile birlikte çalışarak bu bitkiyi yaygınlaştırmak istiyoruz. Bu ürün az su tüketiyor. Ekiminden sonra iki defa sulama yaptık ve boyu şimdiden 2 metreye ulaştı. Bundan sonra muhtemelen bir kere daha sulama yaparız. Ürünün 5 metreye kadar büyümesi gerekiyor ve şu anda 2 metrenin üzerinde” şeklinde konuştu.

aw237501-07.jpg

"BİZ BU İŞİ BAŞARACAĞIZ"

80 yıl aradan sonra bölgede kenevir üretimine yeniden başladıklarını belirten Mahmut Şenyüz, “Hasat için yeni bir biçerdöver aldık. Kenevirin çiftçiye neredeyse hiçbir masrafı yok, bu nedenle çiftçiye ciddi bir katma değer sağlar. 1940'lı yıllarda kenevir ekimi yasaklanmıştı. Şimdi AK Parti hükümeti döneminde Cumhurbaşkanımızın talimatıyla 19 ilde ekimine tekrar izin verildi. Biz de 20'inci il olduk ve binlerce kez teşekkür ediyoruz. Bu işi başaracağız inşallah” dedi.

Kenevir bitkisinin farklı alanlarda kullanılacağını belirten Çumra Anadolu Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkan Yardımcısı Mustafa Özaydın ise, “Burada ilk kez ekilince merak eden sanayiciler gelip gidiyor. Kenevirin sapından, hiç demir, beton ve çimento kullanmadan 100 metrekarelik evler yapmayı planlıyorlar” şeklinde konuştu.