ABD’den elektrikli araçlara dev destek

ABD’den elektrikli araçlara dev destek

Çin'in elektrikli araç teknolojisindeki hızlı ilerlemesi, ABD'nin tedbir almaya zorlandığı bir duruma yol açtı.

ABD Enerji Bakanlığı, sekiz eyaletteki otomobil ve otomobil parça fabrikalarına toplamda 1,7 milyar dolarlık fon sağlayacağını duyurdu. Bu fon, fabrikaların elektrikli araçlar ve bileşenleri üretmek üzere yeniden yapılandırılmasına olanak tanıyacak. The New York Times ve The Washington Post'un bildirdiğine göre, bu kaynaklar Başkan Biden'ın Enflasyonu Azaltma Yasası kapsamında sağlanacak ve elektrikli araç ve batarya fabrikalarına yönelik sübvansiyonları, ayrıca elektrikli araç satın alan tüketicilere sunulan 7.500 dolarlık vergi kredilerini içeriyor.

elektrikli-arac-nedir-surdurulebilirlik-kopya.jpg

Bu fonun alıcıları arasında geçen yıl kapanan Illinois, Belvidere'deki bir Jeep fabrikası da bulunuyor. Fabrika, 334,8 milyon dolarlık desteğiyle elektrikli araç üretimine dönerek 1.450 işçi için istihdam yaratacak. GM ise 500 milyon dolar alacak ve Michigan, Lansing'deki bir fabrikayı benzinli araçlar yerine elektrikli araç üretimi için dönüştürecek. Hyundai Mobis'in ABD'deki yan kuruluşu ise 32,6 milyon dolar alarak Toledo, Ohio'daki bir fabrikayı plug-in araç bileşenleri üretmek üzere yeniden yapılandıracak.

1200x675-cmsv2-65187809-ced6-5e7d-8c1e-5e4e48b83c0a-3300868.webp

Hükümet yetkilileri, fonun kirlilikten veya yatırım eksikliğinden fazlasıyla etkilenen topluluklara yönelik seçildiğini belirtti. Ayrıca, seçilen tüm şirketlerde çalışanların sendikalar tarafından temsil edildiği vurgulandı. Bu hibeler henüz kesinleşmemiş olup, şirketlerin Enerji Bakanlığı ile şartları müzakere etmeleri gerekiyor. Şirketlerin mevcut iş gücünü koruma ve istihdam hedeflerine ulaşma taahhüdünde bulunmaları, ayrıca çalışanlara çocuk bakımı, emeklilik ve kariyer gelişimi gibi belirli avantajlar sağlama taahhüdünde bulunmaları bekleniyor.

src-340x1912xelektrikli-araba-fiyatlari-2024.jpg

The Times'ın bildirdiğine göre, girişim için seçilen bazı fabrikalar, yaklaşan seçimlerde "mücadele eyaletleri" olarak biliniyor. Başkan Biden, bu yatırımın otomotiv şirketlerine yeniden yapılanma ve istihdam sağlama konusunda yardımcı olacağını belirterek, "Bu, Lansing'den Fort Valley, Georgia'ya kadar binlerce iyi ücretli sendikalı üretim işi yaratacak ve daha fazlasını koruyacak" dedi. ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm, fonun 15.000 işi koruyacağını ve 3.000 yeni iş yaratacağını belirtti. Ayrıca, ABD'nin diğer ülkelerle otomotiv endüstrisinde rekabet edebilmesine yardımcı olacağını vurguladı.