Ada çayı hangi hastalıklara iyi gelir. Faydaları nelerdir

Ada çayı hangi hastalıklara iyi gelir. Faydaları nelerdir

Ada çayı, dünya mutfaklarında sıkça kullanılan ve çeşitli sağlık yararları bulunan bir aromatik bitki. Özellikle kanserden cilde kadar birçok hastalıkta etkili bileşenler içermesiyle biliniyor.

Sonbaharın gelmesiyle birlikte nezle, soğuk algınlığı ve grip gibi rahatsızlıklar artış gösteriyor. Özellikle çocuklarda sık görülen bademcik iltihabı da hızla artıyor.

Bu çayın sağladığı faydaları öğrendikten sonra normal çay demleme alışkanlığınızı bir daha düşüneceksiniz. Vücuttaki iltihabı giderici özellikleriyle bilinen bu tarif, ne işe yarar ve nasıl demlenir?

Salvia officinalis ailesine ait olan ada çayı, güçlü bir tada sahip olduğundan az miktarda kullanılıyor. İçeriğindeki besin maddeleri ve doğal bileşenler sayesinde beslenme açısından zengin bir bitki olarak kabul ediliyor. Ayrıca böcekleri uzaklaştırmada doğal bir çözüm olarak da kullanılıyor.

ADA ÇAYININ FAYDALARI NELERDİR

KANSER KARŞITI BİLEŞENLER İÇERİR

Ada çayının bazı kanser hücreleriyle savaştığı biliniyor. Karnosol, kafur ve rozmanirik asit kanser karşıtı olarak bilinen bileşikleri içerir. Bazı araştırmalarla ada çayının tiroit kanseri riskini düşürebildiğine dair bulgular verilmiş. Ayrıca kolon kanseri hücre oluşuma neden olan genetik değişikliklerin önlenmesinde etkili olduğu saptanmış.

KAN ŞEKERİ VE KOLESTEROL DÜZEYLERİNİ DÜŞÜRÜR

Kan şekerini dengelemeye yardımcı olan ada çayı, tip 2 diyabetin önlenmesi ve tedavisinde etkili olur. Ada çayı PPAR gamma molekülünü aktive ederek kolesterol seviyesinde de ciddi bir etki yaratır. HDL kolesterolün (iyi kolesterol) yükselirken, total ve LDL kolesterolün (kötü kolesterol) düştüğü, trigliseridin yine düşük seviyede kaldığı araştırmalarla saptanmış.

BEYNİ GÜÇLENDİRİR

Ruh halini iyileştirmek, hafızayı güçlendirmek ve Alzheimer gibi beyin fonksiyonu hastalıklarını önlemek için ada çayının faydalı olduğu kabul ediliyor.