Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan kira açıklaması: Ev sahipleri yüzde 25 zam oranını aşabilecek mi?

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan kira açıklaması: Ev sahipleri yüzde 25 zam oranını aşabilecek mi?

NTV canlı yayınına katılan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 1 Eylül’den itibaren kira anlaşmazlığında başlayacak olan zorunlu arabuluculuk dönemine dair açıklamalar yaptı. Tunç açıklamasında, süresiz nafakaya dair de bilgiler verdi.

GÜLSÜM ALPKIRAY / GÜNBOYU

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, NTV’de katıldığı canlı yayın programında, kirada yüzde 25 zam oranına, Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra yürütülen soruşturmalar, süresiz nafaka ve covid izninde firar eden hükümlülere dair açıklama yaptı.

KİRA ANLAŞMAZLIĞINDA ARABULUCUK

Kira anlaşmazlıklarında zorunlu arabuluculuk döneminin 1 Eylül'de devreye gireceğini söyleyen Adalet Bakanı Tunç, sürecin nasıl işleyeceğine dair açıklamalar yaptı.

Kat mülkiyeti davalarının da zorunlu arabuluculuk kapsamında olacağını belirten Bakan Tunç, ''1 ay içinde uzlaşma sağlanırsa mahkemeye gidilmeyecek. Tabii anlaşmak zorunda değil taraflar. Yargı yolu açık kapatılmıyor. Anlaşma sağlanabilirse konu dostane bir şekilde çözülmüş olacak'' diye konuştu.

Bakan Tunç, kira miktarının da konuşulabileceğini ve iki tarafın da anlaşması halinde yüzde 25 sınırının aşılabileceğini belirtti.

Süresiz nafaka tartışmalarına ilişkin de konuşan Adalet Bakanı, aile hukukunu sil baştan ele alacaklarını belirterek ''Boşanma, tazminat, nafaka sorunları ile ilgili arabuluculuk olabilir. Vatandaşların mağduriyetini gidermemiz lazım. Her iki tarafı da dikkate alarak bir çözüm bulunmalı'' ifadelerini kullandı.

SÜRESİZ NAFAKA TARTIŞMASI

Aile hukuku ile ilgili geniş bir çalışmaları olduğunu söyleyen Tunç, "Aile hukukunda arabuluculuğu getirmek lazım. Şu anda aile hukukunda mümkün değil. Aslında birçok ülkede aile hukuku alanında arabuluculuk uygulaması iyi gidiyor. Türkiye'de de aile hukukunda arabuluculuk söz konusu olursa. Boşanma, tazminat, nafaka sorunları ile ilgili arabuluculuk olabilir. Vatandaşların mağduriyetini gidermemiz lazım. Her iki tarafı da dikkate alarak bir çözüm bulunmalı" şeklinde konuştu.

DEPREM BÖLGESİNDEKİ SORUŞTURMALARDA SON DURUM

Çok sayıda savcı ve hakimin ilk anda bölgede görevlendirildiğini söyleyen Bakan Tunç, "Soruşturmalar sonucunda 27 bin 124 dava açıldı. Hasarlı binalarda vatandaşın can güvenliğini düşünmeliyiz" dedi.

"COVİD İZNİNDE KAÇAN HÜKÜMLÜLERE NE OLACAK?"

Covid izni kapsamında 31 Temmuz 2023'te bittiğini dile getiren Tunç, konuya ilişkin şunları söyledi: "Nisan 2020'de başlamıştı. Salgın döneminde cezaevlerinde büyük bir risk oluşmuştu. O risk dikkate alınacak açık cezaevlerindekiler Covid iznine çıkarıldı. Dışarıda Covid izninde bulunan 120 bin 419 hükümlü vardı. 19 bin 159 kişi açık cezaevlerine geri dönmek zorunda kalacaklardı 9 bin 56'sı izinden geri dönmedi. Bunlar firar durumunda olurlar. Bunlar yakalandıklarında açık cezaevlerinde değil kapalı cezaevlerinde barındırılacaklar."

İlgili Haberler