Türkiye’de 2000'li yıllardan bu yana zorunlu askerlik yaparken şüpheli şekilde hayatını kaybeden yüzlerce askerin ölümü kayıtlara ‘eğitim zayiatı’ ve ‘intihar’ olarak geçti.
2021’DE 10 ŞÜPHELİ ASKER ÖLÜMÜ
Milli Savunma Bakanlığı’nın (MSB) şüpheli asker ölümlerine dair açıkladığı son veri 2000 ve 2012 yılları arasını kapsıyor. Bu yıllar arasındaki şüpheli asker ölümleri 934 olarak gerçekleşti. Şüpheli Ölümler ve Mağdurları Derneği’ne göre ise 2000-2020 yılları arasında şüpheli şekilde hayatını kaybeden asker sayısı 3 binin üzerinde. 2021 yılı içerisinde ise 10 asker şüpheli şekilde hayatını kaybetti.
MURAT BAKAN’DAN AKAR’A: 10 YILDA KAÇ ASKER İNTİHAR ETTİ?
Birgün’den Müzeyyen Yüce’nin haberine göre, CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, son dönemde kamuoyuna yansıyan asker ölümlerini Meclis gündemine taşıdı. 2011-2021 yılları arasında kaç askerin intihar ettiğini Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a soran Bakan, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bünyesinde çalışırken intihar eden askerlerin verilerini de talep etti.
AKAR ‘ÖLÜMLERLE İLGİLİ İŞLEM YAPILIYOR’ CEVABINI VERDİ
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, CHP’li Bakan’ın önergesini ‘sorulardan bağımsız’ yanıtlayarak şunları ifade etti: “Türk Silahlı Kuvvetleri'nde, ölüm veya yaralama ile sonuçlanan her türlü olayda (şehadet, kaza, intihar vb.) hem adli hem de idari soruşturma açılmakta ve olay mutlaka en ince ayrıntısına kadar araştırılarak sorumlu olanlar hakkında gerekli adli ve idari işlemler yapılmaktadır. Bu tür olayların engellenmesine yönelik her türlü idari ve hukuki tedbirler alınmaktadır."
AYNI SORULARLA İKİNCİ ÖNERGEYİ VERDİ
Hiçbir sorusuna yanıt alamayan Murat Bakan, “Verdiğiniz bu yanıt, sorularımızın cevabına karşılık gelmemektedir” diyerek Hulusi Akar’a aynı sorularla ikinci bir önerge verdi.
‘MİLLETVEKİLLERİNİN SORULARINI YANITLAMAMAK ANAYASAYI TANIMAMAK DEMEK’
Hulusi Akar’ın intihar eden asker sayısını yanıtlamak yerine, şüpheli asker ölümleri sonrasında açılan adli ve idari soruşturmalardan bahsetmesini, “Reis’e göre adım atılıyor” şeklinde değerlendiren CHP'li Bakan, şöyle konuştu: “Türkiye nasıl yönetiliyor? sorusunun yanıtı burada. Halkın seçip gönderdiği milletvekilleri, denetim ve yasama görevleri kapsamında soru soruyor; atanmış Bakan görünürde yanıtlıyor gibi olsa da sorduğunuz sorulara asla cevap vermiyor. Milletin seçtiği, görevini yapan milletvekilinin sorusunu yanıtlamamak, öncelikle Anayasayı, kanunu tanımamak demek. Attıkları her adım, aldıkları her nefes buna göre; ‘reis ne sorar,’ ‘reis ne der.”
‘KENDİLERİNE DE MAKAMLARINA DA SAYGILARI YOK’
Soruları yanıtsız bırakmanın ‘Meclis’e saygısızlık’ olduğunun altını çizen Bakan, “Halka ve onların seçip parlamentoya gönderdiği milletvekiline karşı zerre sorumluluk hissetmiyorlar. Hatta bence kendilerine de bulundukları makama da saygıları yok. Sadece kendilerini atayan şahsa karşı hesap vermeleri gerekirse diye yaşıyorlar. Bunun dışında her biri kendi alanında bir Erdoğan. Saray’dan başlayan tek adam anlayışı yukarıdan aşağı silsile-i meratip yolu ile iniyor” dedi.
Aynı soruları ikinci kez Bakan Akar'a gönderen CHP'li Bakan'a 15 gün içinde yanıt verilmesi gerekiyor.
EYT ile ilgili flaş açıklama! Detaylar belli oldu, o tarihe dikkat
Metropoll Araştırma'dan çarpıcı anket: Katılımcıların yüzde 54,4'ü onaylamadı
İlaç fiyatlarına kur güncellemesi. Yine olan vatandaşa olacak