Borçların faizlerle birlikte 44 milyon liraya ulaştığını ifade eden CHP'li Belediye Başkanı Burhan Takır, "Belediyenin tabelası var sadece. 4 duvardan başka bir şeyi yok. 5-6 aydır personele maaş ödeyemiyoruz" şeklinde konuştu.
31 Mart yerel seçimlerinde AKP'den CHP'ye geçen belediyenin tüm mallarına önceki dönemden kalan borçlar sebebiyle ipotek koyuldu. AKP dönemindeki belediye meclisinin, AKP'li Belediye Başkanı Abdullah Karapıçak'a gelirlerinin yüzde 100'üne kadar borçlanma yetkisi vermesinin ardından park, bahçe, meydan düzenlemesi ve dere ıslahı gibi projeler için toplamda 22 milyon lira kredi çekildi.
Sözcü'nün haberine göre, çekilen krediler ve diğer borçlardan kaynaklı faizlerle beraber borç yaklaşık 44 milyon lirayı buldu. Son 5 aydır ise belediyenin gelirlerinin yüzde 40'ına İller Bankası, yüzde 60'ına da Halk Bankası tarafından el konulmasıyla memur ve işçilerin maaşları dahi ödenemez duruma gelindi.
HACİZLİ OLMAYAN HİÇBİR ŞEY YOK
Belediyeyi devraldığında borçlu olduğunu bildiğini ifade eden Takır, "Şu anda belediyede ipotekli, hacizli olmayan hiçbir şeyi yok. Belediyenin 4 duvardan başka bir şeyi kalmamış. Sadece tabelada adı var. Belediyenin geliri ile birlikte elektrik parasını bile ödeyemiyoruz. Pandemi nedeniyle İller Bankası gelirlerimizin yüzde 50’sini verdi. 6 ay maaşları ödedik. Ardından sel felaketi yaşandı. O dönemde de 6 ay yine ödeme yapıldı ve maaşları ödeyebildik. Arada para buldukça maaş ödemeye çalıştık. Şu anda memur ve işçilere 5-6 maaş borcumuz var. Çark dönmüyor. Gönül istiyor ki hizmet yapalım. Ama mazotçu mazot, demirci demir vermiyor" dedi.
ÇEKTİKLERİ KREDİLERLE PROJELERİ YAPMAMIŞLAR
AKP döneminde, proje yapacağız diyerek kredi çekilip hiçbir projenin yapılmadığını aktaran Takır, "İller Bankası’ndan, park, bahçe, meydan, otogar, çevre düzenlemesi ve şelale projesi yapmak için 5 parça şeklinde 22 milyon TL para alınmış. Ama sadece dere ıslahı yapılmış. Başka bir şey yapılmamış. Ortada para da yok. Bu yapılmayan projelerden sonra belediye adeta ipotek altına alındı" ifadelerini kullandı.
BORÇLARIN YAPILANDIRILMASI İSTENİYOR
İller Bankası'na iki sefer borç yapılandırması için başvurduklarını söyleyen Takır, "Borç taahhütlünün bitmesine 15 ay kaldı. Bizim borcumuzu yapılandırsınlar. Paramızı kessinler ama en azından yarısını versinler. Memurlara, işçilere maaşlarını ödeyelim. Böyle olunca ne onlar evine ekmek götürebilir ne de biz iş yapabiliriz" diyerek belediyede çalışan 132 işçi ve 45 memurun zor günler geçirdiklerini dile getirdi.
KESİNTİLER YASA DIŞI
Tüm Bel-Sen Giresun Şube Başkanı Ersin Nurettin Önder, belediyenin gelirlerinden yapılan kesintilerin yasa dışı olduğunu belirterek "4749 sayılı Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi hakkındaki kanun çerçevesinde, önceki yönetim tarafından yapılan kredi sözleşmelerine dayanarak, İller Bankası belediye gelirlerinin tamamına el koyması nedeniyle, şimdiki yönetim dava açmış, ancak bu dava 25.03.2021 tarihinde reddedilmiş ve olay üst mahkemeye intikal ettirilmiştir. İller Bankası, Tirebolu Belediyesi adına kullanılan kredilerle ilgili bir yapılandırmaya gitmezse, belediye çalışamayacak hale gelecek ve belediye emekçileri maaş sıkıntısı yaşamaya devam edeceklerdir" ifadelerini kullandı.