Gülsüm Alpkıray / Günboyu Özel
14 Mayıs'ta İYİ Parti'den Eskişehir Milletvekili seçilen iş insanı İdris Nebi Hatipoğlu, geçtiğimiz günlerde “derin görüş ayrılıkları yaşıyorum” diyerek İYİ Parti’den istifasını kamuoyuna duyurmuştu.
Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Hatipoğlu, "Büyük Türk Milleti'nin bilgisine; Türkiye ve Eskişehir sevdalısı bir insan olarak çıktığım siyaset yolculuğunda, Eskişehir Milletvekili seçildiğim İYİ Parti ile Genel Seçim sürecinden bu yana derin görüş ayrılıkları yaşamaktaydım. Parti içi istişare sürecimizin de sağlıklı yürümemesinden kaynaklı olarak, Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener'i de bilgilendirerek İYİ Parti'den istifa ediyorum” ifadelerini kullanmıştı.
İstifasının ardından AKP'ye katılma kararı alan Hatipoğlu, İYİ Partililer ve diğer siyasi partililer tarafından eleştirilerin odağı olmuştu. Rozeti takıldıktan sonra konuşma yapan Hatipoğlu, “Hepinizin bildiği üzere kadere bir beşer olarak müdahale etmenin imkanı yoktur. Gönlüm isterdi ki kısa siyaset yolculuğum burada sizlerle, Sayın Cumhurbaşkanı'mızın himayesinde başlasaydı keşke” ifadelerini kullanmıştı.
HATİPOĞLU'NUN ŞİRKETİNE 50 MİLYON DOLARLIK TEŞVİK VERİLDİ İDDİASI
Hatipoğlu’nun bu hareketi her ne kadar siyasetin cilvesi olarak düşünülse de, Hatipoğlu’nun yönetim kurulu başkanlığını yaptığı Europen Endüstri İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş’ye devlet tarafından teşvik verildiği iddiası dikkat çekmişti.
Hatipoğlu’nun yüzde 46,89 oranında hissesine sahip olduğu şirketin kamudan 7 ayda 1 milyon 293 bin lira teşvik aldığı öne sürülmüştü. Şirket tarafından KAP’a yapılan açıklamada, “24.03.2023 tarihinde Güneş Enerjisi Camları yatırımımızla ilgili olarak 1.035.000.000 tutarlı Bölgesel teşvik belgesinin alınmasından sonra yüzde 25 oranında daha fazla teşvik içeren Stratejik Teşvik Belgesi başvurusunda bulunulmuştu. 25.10.2023 tarihi itibarıyla yatırımımızın Stratejik Yatırım kapsamında değerlendirilip uygun görüldüğü tarafımıza bildirilmiştir. Yatırımcılarımıza saygıyla duyurulur” ifadeleri kullanıldı.
İDDİALARI SORDUK
Tüm bu iddialar üzerine iletişime geçtiğimiz AKP Eskişehir Milletvekili Hatipoğlu, Günboyu'na dikkat çeken bir açıklamada bulundu. “Şirkete teşvik verildiği iddiası doğru mu?” sorusunu cevaplayan Hatipoğlu, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bu konuya ilişkin bir açıklama yaptı, O açıklama esas alınmalı. ” dedi.
“HAFTAYA AÇIKLAMA YAPACAĞIM”
“İYİ Parti’den AK Parti’ye geçiş sebebi görüş ayrılığı mı? Başka bir nedeni var mı?” sorusu için de şimdilik bir açıklama yapmayı doğru bulmadığını belirten Hatipoğlu, “Haftaya Meclis kürsüsünden bu konuya dair bir konuşma yapacağım. Şu an bir şey söylemek istemiyorum” dedi.
SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI’NIN BASIN AÇIKLAMASI
İYİ Parti Bursa Milletvekili Hasan Toktaş tarafından 7 Kasım 2023 tarihinde TBMM Genel Kurulunda yapılan konuşmada, Bakanlığımızca düzenlenen bir yatırım teşvik belgesine ilişkin bazı mesnetsiz iddialar ve iftiralarda bulunulmuştur.
Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi için aşağıdaki açıklamanın yapılması ihtiyacı ortaya çıkmıştır.
EUROPEN ENDÜSTRİ İNŞAAT SANAYİ VE TİCARET A.Ş. şirketine 24.03.2023 tarihinde verilen ve daha sonra revize edilen teşvik belgesine ilişkin yatırımın konusu “Solar Cam” üretimidir. Yatırım, Kütahya Altıntaş Zafer OSB’de gerçekleştirilecektir.
Söz konusu yatırıma, 3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar kapsamında, gerçekleştiği şehir ve OSB’de bulunması dolayısıyla, Kütahya Altıntaş Zafer OSB’de gerçekleşen diğer yatırımlara olduğu gibi, 4. Bölge teşvikleri ile aşağıdaki destekler sunulmuştur:
• KDV İstisnası
• Gümrük Vergisi Muafiyeti
• Vergi İndirimi (%30 Yatırıma Katkı Oranı)
• Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği (6 Yıl)
• Faiz Desteği Bununla birlikte 3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar kapsamında aşağıdaki özellikleri haiz yatırımlar stratejik teşvik belgesi alabilirler:
• Asgari sabit yatırım tutarının 50 milyon Türk Lirasının üzerinde olması, • Yatırım konusu ürünle ilgili yurtiçi toplam üretim kapasitesinin ithalattan az olması,
• Belge konusu yatırımla sağlanacak katma değerin asgari %40 olması,
• Yatırım konusu ürünle ilgili olarak son bir yıl içerisinde gerçekleşen toplam ithalat tutarının 50 milyon ABD Dolarının üzerinde olması.
Söz konusu yatırımın tüm kriterleri karşılıyor olması değerlendirilerek, Yatırım Teşvik Belgesi 24.10.2023 tarihinde “Stratejik Yatırımların Teşviki” uygulaması kapsamına alınmıştır. Bahse konu yatırım, son 12 ayda 170 milyon dolar ithalat gerçekleşen bir ürün grubunun yerlileşmesine yönelik olup, cari açığı kapatıcı etkisi dolayısıyla stratejik niteliktedir.
Dolayısıyla, anılan yatırım için verilen destekler aşağıdaki şekilde değişmiştir:
• KDV İstisnası
• Gümrük Vergisi Muafiyeti
• Vergi İndirimi (%50 Yatırıma Katkı Oranı)
• Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği (7 Yıl)
• Faiz Desteği İddia edildiği gibi 1.036.000.000 TL yatırımcıya sunulan teşviğin tutarı değil, şirketin gerçekleştirmesi öngörülen yatırımın tutarıdır. Teşvik uygulamasının hiçbir aşamasında yatırımcı şirketin hissedarına ilişkin herhangi bir değerlendirme yapılmamıştır.
Teşvik uygulamaları kapsamında, şirketlerin hissedarlarının kimliklerinden bağımsız olarak, yatırımların ülkeye kazandıracağı katma değer dikkate alınmaktadır. Asla herhangi bir siyasi değerlendirme söz konusu değildir.
Bakanlığımız tarafından sadece bir yılda 16 bin 461 adet teşvik belgesi düzenlenmiştir. Bu belgelerin düzenlenmesi sırasında tümüyle nesnel kriterler dikkate alınmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.