Almanya İçişleri Bakanlığı'nın hazırladığı hızlı ve çifte vatandaşlığı öngören Yeni Vatandaşlık Yasası (Gesetzentwurf zur Modernisierung des Staatsangehörigkeitsrechts), daha önce açıklandığı gibi Perşembe günü değil, 19 Ocak Cuma günü (yarın) görüşülecek.
İçişleri Bakanlığı'nın bildirdiğine göre, tasarı üzerinde toplamda 40 dakikalık bir konuşma gerçekleştirilecek ve ardından oylamaya geçilecek.
Tasarıda, uyum sağlayan bireylerin üç yıl, ülkede yardıma muhtaç olmadan çalışan ve Almanca bilenlerin ise 5 yıl içinde Alman vatandaşlığını alabilmesi öngörülüyor. Ayrıca, herkes için çifte vatandaşlık yolu açılacak.
Ana muhalefet partisi olan Hıristiyan Demokrat Parti, "Alman vatandaşlığının değerini koruyun" başlıklı bir önerge ile vatandaşlık yasasında yapılan değişikliklere karşı çıkmaya çalışacak. Ancak çoğunluğun, hükümet partileri olan SPD-Yeşiller ve Liberaller'de olduğu için bu önergenin meclisten geçmesi beklenmiyor.
YENİ YASA NE SUNUYOR?
*Yeni vatandaşlık yasası kapsamında, önceki 8 yıl olan vatandaşlığa geçiş bekleme süresi 5 yıla indirilecek. Özel durumlarda ve uyum sağlandığı kanıtlandığında süre 3 yıla inebilecek.
*Beş yıldır ülkede yaşayan yabancı kökenli ailelerin Almanya’da doğan çocukları "otomatik olarak Alman vatandaşı" olacak.
*Daha önce, özellikle Türkler’in çifte vatandaşlığını önlemek amacıyla getirilen "Alman doğumlu vatandaş olma ve 18 yaşına gelince, Alman ya da Türk vatandaşlığından birini seçme" şartı da yeni yasa ile kaldırılıyor.
ÇİFTE VATANDAŞ NASIL OLUNACAK?
Ülkede altmış yılı deviren Türkler’in yarısı şu anda Alman vatandaşlığını elde etmiş durumda. Kalanlar da, yeterli dil bilgisine sahip olduklarını ve yardım almadan geçimlerini sağladıklarını kanıtlarsa, Alman vatandaşlığına başvurabilecek.
Bu başvurular için Türk vatandaşlığından çıkmak zorunlu olmayacak. Daha önce Alman vatandaşlığını alanlar, istedikleri takdirde Türk vatandaşlığını geri alabilecek. Yeni yasada otomatik kayıp hükmü bulunmamaktadır.
Alman vatandaşlığını alan bir kişinin ailesi, geçimini kendi ya da aileden birileri tarafından karşılamakta ise, vatandaşlık başvurusu yapabilir.
İSRAİL ŞARTI OLACAK!
Ülkeye Mavi Kart ile gelen ve çalışan bireyler de, yasal sürelerini doldurduklarında önce oturma izni, ardından vatandaşlık alabilecekler.
Geçimini sağlama ve dil şartı bu kişiler için de geçerli olacak. Almanya'ya iltica talebinde bulunanlar, talepleri kabul edilirse, yasal süreleri ve dil/geçim şartını sağladıklarında çifte vatandaşlık hakkı elde edecekler.
Alman olabilmek için Türk vatandaşlığından çıkma şartının kaldırılmasıyla işlemler hızlanacak, bu nedenle vatandaşlık dairelerine ek personel alımı planlanıyor.
Vatandaşlık başvurusunda bulunanlar, Alman Anayasası'nın özgür, demokratik temel düzenine bağlılıklarını taahhüt etmek zorunda olacaklar. Ayrıca, "Irkçı, Yahudi karşıtı ve diğer insanlık dışı sayılan eylemlerin" insanlık onuru ile bağdaşmadığını kabul etme şartı bulunmaktadır.
İsrail'i devlet olarak tanıma şartı da başvurucular için geçerli olan diğer bir şarttır.
SAVCILIK TARAFINDAN İNCELEME YAPILACAK...
Yasa tasarısında önceki versiyonlarda bulunmayan bir detay da dikkat çekiyor. Savcılık, başvuran kişinin Yahudi karşıtı, ırkçı veya diğer insanlık dışı davranışlar nedeniyle ceza almış olup olmadığını araştıracak.
Ağır suçlar zaten vatandaşlık başvurusunu engelleyen durumlar arasında yer alsa da, bu tür suçlarla ilgili herhangi bir ceza alan bireyler, ceza ne kadar hafif olursa olsun Alman vatandaşı olamayacak.
Cinsiyet eşitliğine inanmayan ve cinsiyetçilik yapan bireyler de Alman vatandaşı olamayacaklar. Bu konuda güvenlik soruşturması yapılacak. Yasa tasarısı Cuma günü oylanacak ve yürürlük tarihi yarın netleşecek.