ALTINI OLANLAR DİKKAT: UZMAN İSİM FED KARARINA DİKKAT ÇEKTİ!
Her zaman için güvenli liman olarak görülen ve Türkiye''de de çok fazla yatırımcısı olan altın için kritik bir uyarı yapıldı. Dolar kuru ve ons altın tarafındaki hareketlerle yön bulan gram altın, kur korumalı TL mevduatın da devreye girmesiyle birlikte, son dönemde ons öncülüğünde hareket ediyor.
Sabah''tan Mete Dirice''nin haberine göre, Türkiye''deki altın yatırımcıları ''Altın fiyatları düşecek mi yükselecek mi'' sorusuna yanıt arayarak ons altın tarafındaki fiyatlamaları takip ediyor.
Altın için kritik dört madde:
1. Rusya-Ukrayna savaşı: Rusya Ukrayna tarafında askeri operasyonları hareketlendirecek açıklamalar jeopolitik riskleri artırıyor. Dünyanın en büyük enerji ihracatçılarından Rusya''ya Batı ülkelerinden gelen yaptırımlar ise tedarik ve arz endişelerini artıyor. Bu durum iki durum fiyatları için yukarı destek oluyor.
2. Enflasyon endişeler: Dünyanın büyük ekonomilerinde enflasyon rekor üstüne rekor kırarken, altın ''Enflasyondan korunma aracı'' olarak öne çıkıyor. Bu durum riskten kaçan yatırımcıları altına yönlendiriyor.
3. FED''in faiz kararı: Fed, Mart ayında ilk faiz artırım kararını verdi. ABD''de son açıklanan 41 yılın enflasyon verisi sonrası Fed''den daha sert faiz artırım beklentisi altın fiyatları için aşağı yönlü baskı oluşturuyor. Faiz artırımı, sıkı para politikası ve ''Şahin'' açıklamalar piyasalarda likiditenin azalacağı endişelerini artırıyor.
4.Devreye alınan yeni mevduat: Kur korumalı mevduat sisteminin (KKM) Aralık 2021''de açıklanmasıyla beraber döviz kurlarındaki sert oynaklık sona erdi. Devlet güvencesi altındaki KKM''ye katılım 730 milyar TL''yi aştı. Dolar/TL''de yaşanan istikrar sonrası gram altın bu taraftan aldığı desteği yitirdi
ALTIN YÜKSELECEK Mİ?
Troy Kıymetli Maden İş Geliştirme Yöneticisi Doğukan Çiçek, altının yakın geleceği hakkında değerlendirmede bulundu.
Çiçek, "Bir taraftan Rusya Ukrayna krizi ile jeopolitik riskler arttı. Bununla beraber 2.070 dolar düzeyini gören bir altın fiyatları ile karşı karşıya kaldık. Diğer taraftan küresel enflasyon ortamı içerisindeyiz. Henüz ülkelerin enflasyon için bir çözüm üretmiş değil. Altın fiyatları için yükselişi mevcut durumda canlı tutan şey bu.
Örneğin ABD tarafında yüzde 8,5 ile 40 yılın enflasyon rekoru görüldü. Bunu bilmek lazım. Bu bağlamda enflasyon doğrudan altın ve benzeri emtiaları desteklemesi durumu öne çıkıyor. Ekstra olarak dünyada tedarik zincirinin bozulmuş olması yüksek enflasyon beklentilerini canlı tutuyor. Bir diğer taraftan ''ABD Merkez Bankası Fed bu enflasyon beklentileri karşısında ne yapacak'' sorusu önemli bir soru. Fed ile beraber diğer dünya merkez bankalarının enflasyonu kontrol altına alma çabaları yeterli olacak mı buda başka bir soru. Bu belirsizlik oluşturuyor.
Enflasyonun arz yönlü düşüş sinyali vermesi ve gerilemeye başlaması sonrası ise altın için sert satış baskısı kaçınılmaz olabilir.
Kısacası altın için yönü, jeopolitik riskleri canlı tutan Rusya Ukrayna krizi kaynaklı gelişmeler ve enflasyon tarafındaki gelecek veriler belirleyecek'''' dedi.