Alzheimer, beyin hücrelerinin ölümü ve bilişsel fonksiyonların azalması nedeniyle oluşur. Günümüzde giderek artan Alzheimer hastalığı hakkında yapılan araştırmalarda beyinde gerçekleşen bu hastalığın ilk belirtilerinin onlarca yıl önce başladığını buldu.
Acta Neuropathologica dergisinde yayınlanan çalışma , Alzheimer hastalığının ilk belirtilerinin gözlerinizde ortaya çıkabileceğini öne sürdü. Maya Koronyo-Hamaoui şunları söyledi: "Çalışmamız, Alzheimer hastalığının insan retinasındaki protein profillerinin ve moleküler, hücresel ve yapısal etkilerinin ve bunların beyindeki ve bilişsel işlevdeki değişikliklerle nasıl eşleştiğinin derinlemesine analizlerini sağlayan ilk çalışmadır."
ARAŞTIRMA 14 YILI KAPSIYOR
"Retinadaki bu değişiklikler, hafıza, yön bulma ve zaman algısı için bir merkez olan entorinal ve temporal korteks adı verilen beynin bölümlerindeki değişikliklerle ilişkiliydi." Araştırma ekibi , Alzheimer hastalığı ve hafif bilişsel bozukluğu olan 86 insan donörden 14 yıl boyunca retina ve beyin dokusu örnekleri topladı.
RETİNANIN ÇEVRESİNDEKİ DEĞİŞİME DİKKAT!
Ayrıca, beyin ve retinadan beta-amiloidin temizlenmesi de dahil olmak üzere diğer hücrelerin onarımından ve bakımından sorumlu olan hücreler, bilişsel sorunları olanlarda yüzde 80 oranında azaldı. Araştırmacılara göre, retinanın uzak çevresindeki hücrelerde doku atrofisi ve iltihaplanma , bilişsel durumu en iyi tahmin edendi.
Ayrıca, Feel Good Contacts''tan Khuram Sarwar, bu bölgede bazı semptomların da ortaya çıkabileceğini paylaştı. Alzheimer hastalığının olası görsel semptomlarından bazıları aşağıdakilerle ilgili sorunları içerebilir:
Derinlik algısı
Kontrast sorunları
Okuma
Hareket eden nesneleri takip etmek