Anasonun faydaları konusu bilim insanları için hala araştırma konusu. Çünkü “anason neye iyi gelir?” diye düşünüldüğünde sindirim sorunlarından öksürük ve soğuk algınlığına kadar pek çok faydasının bulunduğu bilinir. Daha çok faydanın kanıtlanması için araştırmalar sürüyor.
Demir eksikliği riskini düşürebilir
Anason tohumu, yüksek demir içeriğiyle dikkat çeker. Demir hemoglobin için önemlidir. Kanda yeterlince hemoglobin yoksa, oksijen dokulara taşınamaz. Bu durum da demir eksikliği anemisinin görülmesiyle sonuçlanabilir. Demir eksikliği anemisi; halsizlik, yorgunluk, konsantrasyon güçlüğü, sindirim sorunları ve düşük vücut ısısı gibi belirtiler verir. Anason tohumu kanınızı beslerken demir eksikliği anemi riskini düşürmeye yardımcı olur.
Mide ve sindirim sisteminiz için değerli
Sindirim sistemi sorunları için anason rahatlatıcı bir özelliğe sahiptir. Şişkinlik, karın ağrısı, gaz sancısı, mide bulantısı, kusma, ishal ve gastrit gibi şikayetlerde anasondan faydalanılır. Antik Yunan’da büyük ziyafetlerin sonunda anasonlu tatlılar ikram edilirmiş. Ortadoğu tıbbında da hala bu bitki sindirim rahatlatıcı olarak kullanılır. Başlı başına anasondaki anetolün yemekten sonra şişkinlik, aşırı doyma, mide ekşimesi ve mide bulantısına neden olan fonksiyonel dispepsi için etkili olduğu söylenir. Anasonun Hindistan ve Arap dünyasında yüzyıllardır ülsere karşı kullanıldığı bilinir. Mide asidini azaltırken mide zarını koruduğu iddia edilir. Ancak bu konuyla ilgili araştırmalar sürüyor.
Menopozda rahatlama sağlayabilir
Kadınlar için zorlayıcı bir dönem olabilen menopoz sürecinde anasonun yardımcı olabildiği belirtilir. Araştırmalar, anasonun menopozdaki sıcak basmalarının sıklığı ve şiddetini azalttığını söylüyor. Ancak araştırmalar devam ediyor.
Adet döngüsünü düzenlemede yardımcı
Anason, östrojenik özellikleri nedeniyle adet döngüsü için etkili olabilir. Stres gibi nedenlerle geciken adet kanamaları için anason çayı tüketilebilir. Spazm çözücü bir etki ile regl kramplarını azaltmada yardımcı olabilir.
Uykuya dalmanızı kolaylaştırabilir
Uyku bozuklukları için anasonun faydaları olduğu bilinir. Yatmadan önce anason çayı tüketebilirsiniz. Uykuya dalmanızı kolaylaştırabilecek olan bu bitki uçucu yağı buharlaştığı için kaynatılmamalıdır. Acı tadından rahatsız oluyorsanız çayı demledikten sonra içine bal ilave edip içebilirsiniz.
Enfeksiyonlardan koruyabilir
Mikrobiyal enfeksiyonlar ve hastalıklar için de anason kullanılabilir. Anason bitkisinin mantarlar ve virüslerin gelişimini engellediğine inanılır.
Emzirmede destekçi olabilir
Anasonun anne sütünü artırdığı söylenir. Anason, laktasyonu iyileştirici östrojenik etkiler içerir. Bu etkiler adet öncesi sendromu şikayetlerini azaltmada ve libidoyu artırmada da hissedilir. Emzirmedeki bu yardımcı rolüne rağmen, emziren anneler anason tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır. Çünkü anasonun bu faydasıyla ilgili görüş ayrılığı söz konusudur. Ayrıca hamilelerin anason tüketmesi önerilmez.
Solunum yollarını rahatlatabilir
Anasonun solunum yollarını rahatlatıcı özeliği bulunur. Balgam söktürücü olmasıyla anason pastillerde ve öksürük ürünlerinde kullanılır. Anason yağı da akciğer ve boğazdaki balgamı gevşetmeye yardımcı olur. Soğuk algınlığı, astım, grip, zatürre, bronşit ve sinüzit tedavilerinde anason faydaları görülebilir.
Anason cilt için de faydalı
Anason yağının cilt sağlığı üzerinde olumlu etkileri vardır. Anasonun geçmişte cildin yağ dengesi ve basit akne türleriyle başa çıkmak için topikal olarak kullanıldığı bilinir. Anasonun cilde faydaları bununla sınırlı değildir. Böcekler için zehirli olabilen anason, bit gibi enfeksiyonlar ve uyuz ile baş etmede destekçidir. Anason yağının cilde direkt uygulanması önerilmez. Mutlaka bir losyonla seyreltilmesi tavsiye edilir.
Ağız kokusu giderici
Anti-mikrobiyal ve anti-bakteriyel olması anasonu ağız sağlığı için de güçlü bir bitki yapar. Ağız bakım sularının önemli bir bileşeni sayılır. Kötü kokusuyla başa çıkmada iyi bir yardımcıdır.
Doğal ağrı kesici
Anason yağı ‘doğal ağrı kesici’ olarak nitelendirilir. Romatizma, artrit ve eklem ağrıları yaşayan kişilerde kan dolaşımını artırarak bu ağrıların hafifletilmesine destek olabilir.
Tansiyonu düşürebilir
Kan basıncını kontrol altında tutarak kalp üzerindeki baskıyı azaltır. Kan akışını artırdığı için kalbin sağlıklı olmasına zemin hazırlar. Düşük tansiyon sorunu olanlar tüketmemeye özen göstermelidir.
Antioksidan güç
Anason, antioksidan bileşenler içerir. Damar sertleşmesi ve kalp hastalıklarına zemin hazırlayan oksidatif stresle mücadelede antioksidanlar önemli bir rol oynar. Anason yağının kötü kolesterole (LDL) engel olduğu araştırmalarla belirtilmiştir.
Kalsiyum, demir, magnezyum, manganez, fosfor, potasyum, çinko, A ve C vitaminleri içeren bu bitkiyi baharatçılarda bulabilirsiniz. Anason bitkisini çay olarak içebileceğiniz gibi ekmek gibi ürünlerinize ekleyebilirsiniz. Ancak tüketmeden önce anasona alerjiniz olup olmadığından emin olun. Kimyon, kereviz, kişniş, dereotu, rezene, kuşkonmaz gibi bitkilere alerjiniz varsa anasona karşı da alerjik reaksiyon gösterebilirsiniz. Bunun yanı sıra anason doğum kontrol hapları ve östrojen ilaçlarıyla da etkileşime girebileceği için tüketilmesi sakıncalı olabilir.