Anayasa Mahkemesi ek MTV kararını iptal mi etti?

Anayasa Mahkemesi ek MTV kararını iptal mi etti?

Anayasa Mahkemesi ikinci kez MTV ödemesi tahsiline ilişkin yapılan düzenlemeyi kanuna aykırı bularak iptal ettiği iddia edildi. Deutsche Welle Türkçe yargı muhabiri Alican Uludağ, iptal kararının gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

Türkiye Anayasa Mahkemesi, 2003 tarihli bir kararla ikinci kez veya ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) alımının Anayasa'ya aykırı olduğunu belirterek düzenlemenin iptal edilmesine karar verdiği iddia edildi.

Yenigün’de yer alan habere göre, kararın bireylerin ikinci kez veya ek olarak Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemek zorunda bırakılmasının Anayasa'ya aykırı ve vergi mükelleflerinin temel haklarına müdahale anlamına geldiği belirtildi.

HENÜZ KONU GÜNDEME ALINMADI

Gazeteci Alican Uludağ, kararın iptal haberlerine yönelik sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Anayasa Mahkemesi'nin, bu yıl iki kez MTV alınmasına ilişkin kanun maddesini iptal ettiğine ilişkin haberler doğru değil. AYM, henüz konuyu gündemine almadı." ifadelerini kullandı.


EK MTV ÖDENMEZSE NE OLUR?

Taşıtların satış ve devrinin yapılabilmesi için MTV’nin ve ek MTV’nin ödenmiş olması gerekiyor. Ek MTV ödenmediği takdirde araç muayeneleri de yapılmayacağı gibi trafikten çekme, hurdaya çıkarma, yurt dışına çıkarma nedeniyle tescil kapatma işlemleri mümkün olamayacak. Ayrıca vergi, amme alacağına dönüşecek olup bu alacak için vergi daireleri tarafından borcun tahsili için faiziyle icra işlemleri yapılması hatta haciz uygulanması da söz konusu olabilir.

EK MTV HAKKINDA DAVA AÇILABİLİR Mİ?

Ek MTV tahakkukuna ilişkin vergiyi ödeyerek ya da ödemeyerek dava açmak mümkün. Dava açma süresi duruma göre farklılaşıyor. Kanunun yürürlüğe girdiği 15 Temmuz tarihinde sicile kayıtlı bulunan taşıtların ek MTV’si aynı tarihte tahakkuk etti. İlgili tahakkuk işleminin iptali için vergi mahkemesinde açılacak davanın 30 günlük süresi de bu tarihte başladı. Ancak, süreç adli tatile denk geldiğinden dava açmak için son gün 7 Eylül’e kadar uzuyor. 15 Temmuz’dan sonra ilk defa sicile kaydolacak taşıtlar için ek MTV tahakkuk ve tahsili tescille birlikte olacağından, dava açma süresi tahakkuku takip eden 30 gün içinde gerçekleşecek. Örneğin 15 Temmuz tarihinden sonra sıfır otomobil satın alındıysa, taşıt satın alınarak, ek MTV tahakkuk ettiği tarihten itibaren 30 gün içinde vergi mahkemesinde dava açılabilir.

Ek MTV’yi ödemek/ödememek ile dava açmak/açmamak sonuca etki eder mi?
7456 sayılı Kanunla getirilen 2023 yılına ilişkin ek MTV de öncekiler gibi AYM’ne taşındı. Ancak burada yalnızca AYM’nin iptal kararı verip vermemesi tek başına sonuç doğurmayabilir. Ek MTV’nin ödenip ödenmemesi ve ilgili kişi tarafından vergi mahkemesinde dava açılıp açılmaması sonuca etkili olacak.

Bu dört ihtimali aşağıdaki şekilde değerlendirebiliriz.

1. Ek MTV ödenip dava açılırsa ne olur?

Ek MTV ödendikten sonra süresinde dava açılması halinde AYM tarafından ek MTV’nin iptali yönünde karar verildiği takdirde bu kişiler vergiyi faiziyle iade alabilir. Bu nedenle ödeme yapılması halinde süresinde dava açılması önemli.

2. Ek MTV ödenmeyip dava açılırsa ne olur?

Ek MTV ödenmeden dava açılması halinde, AYM tarafından ek MTV’nin iptali yönünde karar verildiği takdirde bu kişiler vergiyi ödemek durumunda kalmayacak. AYM kararına kadar verginin tahsili için işlem yapılmış olması halinde de bu işlemlerin kaldırılması, tahsil edildiyse verginin iadesi gerekecek.

3. Ek MTV ödenip dava açılmazsa ne olur?

Vergi ve cezaların haksız yere ödendiği düşünülüyorsa düzeltme-şikâyet yolu dediğimiz bir yöntemle beş yıl geriye dönük olarak faiziyle iadesi talep ve dava konusu edilebiliyor. Ancak AYM tarafından iptal edilen kanunlara göre alınan vergiler bakımından daha önce dava açmamış kişilerin bu hakkının olup olmadığı tartışılan bir konu. Çok yeni tarihli bir Danıştay kararı bu konuya şimdilik nokta koymuş görünüyor (Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu, T:07.06.2023, E:2023/2, K:2023/4). Bu karara göre, AYM’nin bir kanunu iptali yönündeki kararı, süresinde (30 gün içinde) dava açmamış kişiler için söz konusu kanun gereğince ödenen verginin geriye doğru düzeltme-şikayet yoluyla hakkı doğurmuyor.

4. Ek MTV ödemeyip dava açılmazsa ne olur?

Ek MTV’yi ödemeyen ve dava da açmayan kişiler bakımından AYM’nin iptal kararı uygulanabilir ve vergi alınmayabilir. Özellikle henüz tahsil işlemleri gerçekleşmediyse artık kanuna dayanan tahsil edilebilir bir vergi olmadığından ödeme yükümlülüğü de ortadan kalkar.

İlgili Haberler