Ankara'da plastik şırıngadan ölen Mert Yağız Köksal kusurlu bulundu

Ankara'da plastik şırıngadan ölen Mert Yağız Köksal kusurlu bulundu

Ankara'da ilkokul öğrencisi 7 yaşındaki Mert Yağız Köksal'ın okul kantininden satın aldığı 'plastik şırınga' içerisindeki çikolatayı yerken hayatını kaybetmesi sonucu hazırlanan iddianamede 'asli kusurlu' bulundu.

Hazırlanan iddianamede 'asli kusurlu' bulunan küçük çocuğun ailesinin avukatı Elçin Özge Şimşek, iddianameye ilişkin “Bir çocuk çikolata yediği için kusurlu bulundu. Sorumlular yapılması gerekeni yapmadığı için ölen bir çocuğu kendi ölümünden sorumlu tutmak tüm kamuyu alaşağı etmektir” dedi.

Ankara Cumhuriyet Savcısı Hacı Çam’ın hazırladığı iddianamede, N.Y. ve T.Y. ‘tali kusurlu’ olarak değerlendirilirken, 7 yaşında olan 1. sınıf öğrencisi Köksal’ın “asli kusurlu” olarak yer alması dikkat çekti. Mert Yağız Köksal’ın ailesinin avukatı Elçin Özge Şimşek, iddianameye dayanak oluşturulan bilirkişi raporunu ANKA’ya değerlendirdi. Şimşek'in konuya ilişkin değerlendirmesi şöyle:

“Ankara 17. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından davanın kabul kararıyla birlikte  gönderilen iddianameye dayanak oluşturan bilirkişi raporunda, Mert Yağız’ın asli kusurlu olduğunu gördük. 7 yaşında bir çocuğun kendi ölümünden sorumlu tutulması hayatın da olağan akışına aykırı hukuk düzenine de aykırı, dünyanın her yerindeki ahlaki değerlere de aykırı. Zincirin tamamına baktığınızda, kimsenin asli kusurlu sayılmadığı bir noktada, küçücük bir çocuk çikolata yediği için kusurlu bulundu ve bu yüzden ölümü reva görüldü gibi algılanıyor. Tabii ki bu rapora itiraz edeceğiz, daha yargılamanın çok başındayız, soruşturma aşamasında alınmış bir rapor bu. Dava sürerken yeni raporlar alınması yönünde talepte bulunacağız."

"TALİHSİZ VE ÜZÜCÜ BİR RAPOR"

Şimşek, çocuğun eliyle açması gereken kapağı ağzıyla açtığı için kusurlu bulunduğunu belirterek “Çocuğun bunu bilmesi, düşünmesi çok zor. Diğer sorumluların yapması gerekenleri yapmamasından kaynaklı olarak çocuğun hayatını kaybetmesinde çocuğu kusurlu bulmak tüm kamuyu alaşağı etmek demektir. Bütün evrensel beyannamelerde, Anayasa’da, Çocuk Hakları Evrensel Bildirgesi’nde çocuğun üstün yararı gözetilir. Bu raporu hazırlayan bilirkişilerin de aslında, raporu hazırlarken bir çocuk olduğunu, yetişkin olmadığını da göz ardı etmemeleri gerekirdi. Bizim açımızdan çok talihsiz ve üzücü bir rapor” diye konuştu.

Şimşek, okulda olaydan sorumlu memurlar için de soruşturma açılmasının Bakanlık tarafından kabul edildiğini ve aynı dava içinde yargılanacaklarını bildirdi.

"HATALAR ZİNCİRİ VAR"

Şimşek, kantin görevlisinden, okul müdürüne, öğretmenlerden ilk müdahaleyi yapan sağlık çalışanına kadar çok fazla sorumlu olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Normal şartlarda okul kantininin denetlenmesi, kantinde bu ürünün satılmaması ve hatta zincirin diğer tarafına geçersek, üretici firmalar tarafından bu tarz ürünlerin çocukların kullanımına sunulmaması, özendirilmemesi gerek. Ama, okul kantinlerine kadar iniyor, okul kantinlerinde hiçbir denetim mekanizması işletilmiyor. Okul idaresi, bu satışı önlemiyor. Velev ki o çocuğun boğazına kapak kaçtı, ilk müdahale doğru yapılmıyor ve çocuk yaşayabilecekken hayatını kaybediyor. Çok fazla sorumlu, hatalar zinciri var. Bütün sorumlularla ilgili gerekli suç duyurusunda bulunduk.”

Kaynak: ANKA