Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde yapılan flaş bir değişiklikle, uyku apnesi sendromu olan kişiler artık ehliyet alamayacakları açıklandı.
Sürücü ehliyetlerinin değiştirilme süresi Nüfus Müdürlüklerindeki yoğunluk nedeniyle uzatılmıştı.
Ancak, son yapılan düzenlemelerle ehliyet yenileme sürecinde sağlık raporu alınması gerekliliği getirildi.
Sağlık raporları artık ehliyet yenileme sürecinde uyku apnesi sendromunu da içeriyor.
Yeni düzenlemeyle birlikte, uyku apnesi sendromu olan kişilerin öncelikle tedavi olmaları gerekeceği belirtildi.
Uyku apnesi, uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğinden, sürücülerin ve diğer yolcuların güvenliği için tedavi edilmesi büyük önem taşımaktadır.
Uyku apnesi, uyku sırasında solunumun tekrarlayıcı olarak durduğu ve ülkemizde yüzde 5 ila 10 arasında sıklığa sahip ciddi bir uyku bozukluğu olarak bilinir.
Uyku apnesi belirtileri, genel olarak yüksek sesle horlama, uykuda solunum durması atakları, sabahları ağız kuruluğu ve boğaz ağrısı gibi ortak şikayetler içerebilir.
Bu belirtiler yaş gruplarına göre değişiklik gösterebilir. Özellikle santral ile obstrüktif tip apne arasında ayrım yapmak zor olabilir.
Küçük çocuklarda uyku apnesi şüphesi durumunda uyanıklık sırasında görülen belirtiler şunlardır:
- Horlama ve soluk alıp vermede güçlük- Huzursuzluk- Boğulur tarzda öksürük- Aşırı terleme
YALANLAMA GELDİ
"Uyku apnesi" iddiasına ilişkin bazı basın yayın organlarında çıkan haberler, İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi tarafından yalanlandı.
Dezenformasyonla Mücadele Merkezi tarafından yapılan açıklamaya göre, "'Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle uyku apnesi tanısı alan kişilerin ehliyet alamayacak veya yenileyemeyecekleri" iddiası manipülasyon olduğunu açıkladı.
Sürücü adayları ve sürücülerde aranacak sağlık şartları ile muayeneleri, Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları İle Muayenelerine Dair Yönetmelik'e göre belirlenmiştir.
"Yönetmeliğin 7. maddesi uyarınca, ağır veya orta derecede uyku apnesi olanlar ile gündüz uyuklama hali tespit edilen kişilerin sürücü belgesi alabilmeleri için tedavi görmeleri gerektiği belirtilmektedir; mevcut yönetmelikte herhangi bir güncelleme bulunmamaktadır."