Arkeologlar açıkladı: Yerden elmas fışkıracak

Arkeologlar açıkladı: Yerden elmas fışkıracak

Arkeologlar tarafından açıklanan bilgilere göre gelecekte süper kıtaların parçalanması sonucunda Dünya yüzeyine elmas fışkıracak.

Southampton Üniversitesi'nde görev yapan Dünya ve İklim Bilimi Profesörü Thomas Gernon liderliğinde yürütülen yeni bir araştırma, süper kıtaların parçalanmasının bir sonucu olarak 'elmas pınarlarının' Dünya yüzeyine fışkırabileceğini öne sürdü.

Araştırmaya göre, elmaslar, Dünya'nın çekirdeğinin derinliklerinden yaklaşık 150 kilometre altında oluşuyor. Saatte 133 kilometreye kadar çıkabilen ve yüzeyde büyük patlamalara yol açabilen kimberlit püskürmeleri tarafından yukarı doğru fışkırabiliyorlar.

elmas-1.jpeg

Gernon ve ekibi, bu kimberlit püskürmelerini inceledi ve araştırmaları, bu patlamaların süper kıtaların parçalanmasının başlamasından yaklaşık 22 ila 30 milyon yıl sonra düzenli olarak gerçekleştiğini ortaya koydu. Gondwana'nın parçalanmasının ardından 25 milyon yıl gibi kısa bir süre içinde bu patlamalar meydana geldi.

Plakaların birbirinden ayrılması, üst manto ve alt kabuktan gelen kayaların birbirine karışmasına neden olarak istikrarsızlığa ve sonunda patlamalara yol açıyor. Aynı zamanda kaya, su ve karbondioksitin elmas gibi minerallerle birleşmesine yol açarak Dünya yüzeyine doğru patlayıcı akıntılar yaratıyor.

elmaz.jpg

Gernon, "Elmaslar milyonlarca hatta milyarlarca yıldır kıtaların tabanında bekliyor. Onları aniden etkileyen bir uyarıcı olmalı, çünkü bu patlamalar gerçekten çok güçlü ve patlayıcı" dedi. Araştırmacılar, çalışmalarının elmas yataklarının keşfinde yardımcı olabileceğini umuyor.

İlgili Haberler