Yozgat’ın Şefaatli ilçesine bağlı Başköy köyünde çiftçilik yapan Latif Şahin, geçen yıl Kayseri’den temin ettiği 40 kilogram ata buğdayı tohumundan yüksek verim elde etti. Her yıl Pehlivan cinsi buğday eken Şahin, 40 kilogram ata buğdayından 2 ton ürün aldı. Bu yıl ise ekim alanını genişleterek 15 dekarlık bir alana ata tohumu ekti. Yozgat'ta bu yıl doğal afetler nedeniyle hububat veriminde düşüş beklenirken, Şahin’in tarlasını zamanında sulaması sayesinde yüksek verim bekleniyor. Şahin, ata buğdayının insan boyuna ulaştığını ve samanının diğer buğday türlerine göre daha fazla olduğunu belirtti.
“DİĞER BUĞDAYLARA ORANLA 3 KATI VERİM VERİYOR”
Geçen yıl temin ettikleri 40 kilogram ata buğdayından 2 ton verim aldıklarını belirten Şahin, “Bu tohumları 3-5 dekarlık alana ektik ve 2 ton verim aldık. Bir kısmını isteyenlere verdik, kalanını ise 15 dekara ektik. Bu yıl diğer buğday türlerine göre iki-üç katı verim elde ettik. Diğer buğday çeşitlerinde dekarda 400-500 kilo verim alırken, ata tohumuyla bin 200 kilo, bin 300 kilo verim alıyoruz. Diğer buğday türleri masraflarımızı karşılamıyor ama ata tohumu ile masraflarımızı kurtarabiliyoruz. 15 dekarlık alandan yaklaşık 17-18 ton buğday almayı planlıyoruz. Çiftçiler de gelip görsünler, bu buğday her yerde bulunmuyor ve şu an talep çok yüksek” dedi.
“SAMANI DA DAHA FAZLA OLUYOR”
Ata tohumunun gelirinin diğer buğday türlerine oranla üç kat daha fazla olduğunu ifade eden Şahin, “Yıllarca Pehlivan türü buğday ekiyorduk ama bu atalık tohum bizim için bir fırsat oldu. Bu ikinci yılımız ve geçen sene sadece 5 dekara ekim yapabildik. Eğer iyi sulanır ve bakılırsa çok güzel buğday veriyor. Yedinci ayın 15’inde hasat zamanı olacak. Diğer buğday saplarından 10-20 metreden bir balya çıkarken, bu buğdaydan beş metreden bir balya çıkıyor, samanı da çok verimli” şeklinde konuştu.
“MAKARNALIK BUĞDAY OLARAK BİLİNİYOR”
Yetkililer, Şefaatli ilçesindeki bu buğdayın makarnalık buğday olduğunu, genellikle melezlemede kullanılan ve 'Dallı' veya 'Peygamber' buğdayı olarak bilindiğini belirtti.