Milyonlarca yatırımcı, varlıklarını değerlendirmek için çeşitli yatırım araçlarına yöneliyor. Dolar/TL cephesindeki durgunluk dikkat çekerken, Borsa İstanbul 10 bin seviyesini aşarak yeni bir rekor kırdı.
Uzman ekonomist Atilla Yeşilada, "Dolar mı, borsa mı?" sorusuna ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.
DOLAR-TL'DE DURGUNLUK
Merkez Bankası, politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 50'ye çıkardı. Bu faiz artışının piyasadaki etkileri ortaya çıkmaya başladı.
Dolar-TL cephesinde yaşanan durgunluk ise yatırımcıları endişelendiriyor. Son bir aydır dolar, 32 lira seviyelerinde dalgalanıyor.
BORSA REKOR KIRDI
Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi haftanın son işlem gününe yüzde 0,48 oranında artışla 10.369 puan seviyesinden başladı. Açılışın ardından endeks, 10.624 puan seviyesine kadar yükselerek tarihi bir rekor kırdı. Güncel endeks, yüzde 2,90 oranında yükselişle 10.619 puan seviyesinde işlem görüyor.
Bankacılık endeksi yüzde 4,80 oranında artışla 14.365 puan, sanayi endeksi ise yüzde 1,53 oranında artışla 14.996 puan seviyesinde işlem görüyor.
YEŞİLADA: 15 BİNİ AŞACAK
Ünlü ekonomist Atilla Yeşilada, piyasadaki mevcut durumu değerlendirerek dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Yeşilada, doların yıl sonundaki değerine ilişkin net bir tahmin yaparak, “Şu anda yıl sonunda Dolar/TL bana 37 gibi geliyor” dedi.
Borsa İstanbul hakkında da görüşlerini paylaşan Yeşilada, “Borsanın 15 bin puan civarına yükseleceğini ve yıl sonunda 15 bin puanı da aşacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
EN ÇOK BORSA KAZANDIRDI
Türkiye İstatistik Kurumu, nisan ayına ilişkin "finansal yatırım araçlarının reel getiri oranları" verilerini açıkladı.
Buna göre, nisanda aylık en yüksek reel getiri, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 3,17, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 3,59 ile BIST 100 endeksinde gerçekleşti.
Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde, külçe altın yüzde 1,37 getiri sağlarken, mevduat faizi (brüt) yüzde 0,56, devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) yüzde 0,76, dolar yüzde 2,55 ve euro yüzde 3,87 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi.
TÜFE ile indirgendiğinde ise külçe altın yatırımcısına yüzde 1,78 kazandırırken, mevduat faizi (brüt) yüzde 0,16, DİBS yüzde 0,36, dolar yüzde 2,15 ve euro yüzde 3,48 oranlarında kayba yol açtı.
Üç aylık değerlendirmede, külçe altın, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 10,31, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 10,08 ile yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olarak öne çıktı.
DOLARDA SON DURUM
İç ve dış piyasayı etkileyen altın ve döviz kurundaki değişimler vatandaşlar tarafından merakla takip ediliyor.
Not: Haberde yer alan değerlendirmeler yatırım kapsamında değildir. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir.