"Tosuncuk" lakaplı Mehmet Aydın'ın tutuklanması sonrası, dolandırılan yaklaşık 80 bin vatandaş için de 'paramı geri alabilir miyim?' umudu doğdu. Haber Global'den Gamze Bal'ın haberine göre; ilk ifade veren mağdurlardan biri olan Emsal Akhan, Mehmet Aydın'ın Türkiye'ye teslim olup, tutuklanmasının ardından şu değerlendirmeyi yapıyor:
"Reklamlarda gördüm, 'Hakikaten yumurta, kavurma veriliyor mu' diye gidip bayilerini gezdim ve inandım. 2 bin TL'lik kahvaltılık ürünlerinden alışveriş yapıp, 'Çiftliğimizden geliyor' diye de hava attım. Ama Tosuncuk bize havasını attı, gökyüzünde yıldızları sayar olduk! Şimdi yaşadığımız olayı tiye alıyoruz."
Hukukçular ise, mağdurların suç duyurusunda bulunmalarını öneriyor. Ancak Avukat Ömer Yeşilyurt, karamsarlığını da gizlemiyor: "Şu an dosyada gizlilik kararı var. Duruşma aleniyet kazandığı ve iddianame hazırlandığı zaman fotoğraf daha net görülecek. Fakat kimsenin bir kuruş alabileceğini düşünmüyorum."
"HAKKINIZI SONUNA KADAR ARAYIN"
Kamuoyunda "Çiftlik Bank" olarak bilinen sistemin kurucusu ve 2 yılı aşkın süredir firari olan Mehmet Aydın, 3 bin 762 kişinin mağdur olduğu davada 22 bin 580 yıldan 75 bin 260 yıla kadar hapisle yargılanıyor. Çiftlik Bank vurgununda şimdiye kadar bilinen 77 bin 843 mağdur var. Ancak bunlardan 3 bin 762'si ilgili davalarda 'müşteki' olmak için başvurdu.
Aydın yurt dışına kaçtığında Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca Çiftlik Bank'a yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, sistem aracılığıyla 1 milyar 139 milyon 972 bin 622 lira toplandığının tespit edildiği belirtilmişti. Çiftlik Bank'a yönelik operasyonların başlamasıyla birlikte yurt dışına kaçan Mehmet Aydın, Interpol tarafından kırmızı bültenle aranıyordu. Aydın önce "suçsuzluğunu ve mağduriyetini kanıtlamak için Türk yargısına teslim olacağını" söylemiş; Sao Paulo Başkonsolosluğu'na teslim olmuştu ve savcılıktaki işlemlerinin ardından sevk edildiği mahkemece tutuklandı.
"3 ŞİRKETE KAYYUM ATANMIŞTI"
Avukat Ömer Yeşilyurt, "Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine, Çiftlik Bank'a yönelik soruşturma kapsamında 3 şirkete kayyum atanmıştı. Mağdurlar alacakları için ellerindeki belgelerle şirkete müracaat etmeli. Haklarını sonuna kadar aramalılar" derken; Hukukçu Hasan Oymak ise mağdurlara suç duyurusunda bulunmalarını önerdi."
BİR DE AVUKAT PARASI VERMEYELİM"
Mağdurlar, Mehmet Aydın'ın ilk yurt dışına çıktığı sıralarda sistemde kalan paralarını almak için mücadele etmek istediklerini, ancak 'Mehmet Aydın yurt dışına kaçtı, kazanamayız' düşüncesiyle bir de üzerine avukat parası vermekten kaçındıklarını anlattı. Bir mağdur, bu çekincesini şu sözlerle ifade ediyor: "Paramı alamam mantığıyla bunca zaman dava açmak istemedim. Çünkü 5-6 bin TL kaybettim, rakam küçük. Eğer paramı geri alabilirsem avukat da kaybın yüzde 10-15'i kadar ücret istiyor. Bir de o şekilde paramı kaybetmek istemedim." Ancak mağdurların aktardıklarına göre, Aydın'ın tutuklanmasıyla birlikte avukat tutmasalar da savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını ifade ediyorlar.
"BEN SÜRECİ KOVALAMAM AMA..."
Mağdur Ali Vural, "18 bin TL yatırdım, 4 bin TL'sini alabildim. Yeniden şikayetçi olacağım. Paramı alsam da davadan vazgeçmem çünkü alacağım 14 bin liranın değeri 3-4 yılda azaldı, alacaklarımızın faiziyle alınmasını talep ediyoruz" diye konuştu. Bir başka mağdur ise "uğraşmayacağını" söylüyor: "Ben süreci kovalamam ama umarım diğer mağdurlar paralarını geri alabilirler."
Avukat Ömer Yeşilyurt ise "Şirketin kasasında herhangi bir para gözükmüyor" diyor: "Aydın'ın mal varlığı da mağdurların paralarını karşılamaya yetmez. Ödeyeceğim diyor ama bence suçtan kurtulmak için. Dolandırıcıların tarzı budur" ifadelerine yer verdi.
Basın toplantısında büyük gerginlik... Tümer Metin'den Şenol Güneş'i çok kızdıran sorular!
Ahmet Davutoğlu'nun bu açıklaması kavga çıkarır! Milyar dolarlık siyasetçi...
Yemeğe yapılan zam işçileri ayağa kaldırdı
Bitlis Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sinan Aygün AKP'li belediyedeki torpil skandalını ifşa etti