Avustralya Ulusal Galerisi Gauguin tablosunu satın aldı

Avustralya Ulusal Galerisi Gauguin tablosunu satın aldı

Post-Empresyonist sanatın önde gelen isimlerinden Gauguin'in eserlerinin derinlemesine incelendiği bir sergiye ev sahipliği yapan müze, "Mavi Çatı" ya da "Le Pouldu'daki Çiftlik" olarak bilinen tablo için 6,5 milyon dolar ödedi.

Avustralya Ulusal Galerisi (NGA), 1890 yılında Paul Gauguin tarafından yapılan "Le Pouldu'daki Mavi Çatı veya Çiftlik" isimli tabloyu 6,5 milyon dolara satın alarak, bu önemli eseri barındıran ilk kamu koleksiyonu olma unvanını kazandığını duyurdu.

Tablo, uluslararası bir özel koleksiyoncudan alındı. Bu kişinin, eseri 2000 yılında Christie's müzayedesinde 5,3 milyon dolara satın aldığı tahmin ediliyor.

Bundan önce, "Mavi Çatı" ya da "Le Pouldu'daki Çiftlik", Wendy ve Emery Reves'e ait bir koleksiyonun parçasıydı. 1904 yılında Macaristan'da doğan Emery Reves, Paris'e göç ederek yazar ve editör olarak kariyer yaptı. Aynı zamanda Winston Churchill'in basın danışmanı ve yakın arkadaşı olarak da tanınıyordu.

Reves ailesi, bir dönem Coco Chanel'in yaşadığı Fransız Rivierası'ndaki görkemli bir villada ikamet ediyordu.

"Le Pouldu'daki Mavi Çatı veya Çiftlik" tablosu, galerinin Haziran ayında açtığı ve 6 Ekim'e kadar devam edecek olan "Gauguin's World: Tōna Iho, Tōna Ao" isimli büyük sergide yer alıyor. Bu serginin küratörlüğünü eski Louvre direktörü Henri Loyrette yürütüyor.

d84708d6bed59c1b05fc828df633495da5921e59-1200x948.webp

grblqqxwkaamuzt.webp