Ayasofya'da yeni düzenleme ile ziyaretçi azaldı

Ayasofya'da yeni düzenleme ile ziyaretçi azaldı

Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi'nde gerçekleştirilen yeni uygulama ile ibadet amaçlı ziyaretler ile turistik amaçlı ziyaretleri ayıran düzenlemeye ilk cuma namazıyla başlandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından başlatılan restorasyon ve koruma çalışmaları kapsamında hayata geçirilen bu düzenleme sayesinde cami girişlerindeki yoğunluk azaldı.

Camiye ibadet için gelen Türk vatandaşları, Sultanahmet Meydanı'ndaki bölümde bulunan İmparatorluk kapısından Ayasofya'ya giriş yaptı.

Yeni uygulama ile birlikte ibadet amaçlı ziyaretler bu bölgede yoğunlaşırken, tarihi mekana turistik amaçlı ziyaretler gerçekleştirenler ise III. Ahmet Çeşmesi karşısında açılan kapıdan içeri adım attı.

Turistik amaçlı gezilere katılan ziyaretçiler, 25 avro giriş ücreti karşılığında camii harim katını ve Osmanlı dönemi eklerini keşfederken, aynı zamanda cennet-cehennem kapısından geçerek Bizans dönemine ait mozaiklere de göz atabiliyor.

Sistem, QR kod uygulaması ile çalışmakta olup, ziyaretçiler cep telefonları üzerinden kulaklıkları veya sağlanan tek kullanımlık kulaklıkları kullanarak ibadet edenleri rahatsız etmeden 23 farklı dilde bilgi alabiliyor.