Az uyursanız vücudunuzda neler olur?

Az uyursanız vücudunuzda neler olur?

Uyku yaşam, sağlık ve vücudumuz için bir vazgeçilmezdir. İyi bir gece uykusu vücudumuzun savunma sistemini güçlendirir. Yeterli uyumamak ise vücudumuzda çeşitli hastalıkların habercisi olabilir. Yeterli uykuyu alamazsak vücudumuzda neler olur? Uykusuzluk sorunu ile nasıl baş edilir? İşte detaylar…

Uyku vücudun fiziksel ve zihinsel olarak dinlenmesini ve yenilenmesini sağlayan biyolojik bir süreçtir. Vücudumuzun yeni güne hazırlanmasını sağlar. Kasların büyümesi, dokuların onarılması, hormonların sentezlenmesi, bilgilerin kısa süreli hafızadan daha güçlü uzun süreli belleğe aktarılması uyku sırasında olur. Yetersiz uykunun insan vücudunda birçok biyolojik deformasyona neden olacağını açıklayan Dünya Sağlık Örgütü, bir insanın günlük uyku ihtiyacını 8 saat olarak hesaplanmıştır.

Yetersiz uyku;

-Odaklanma sorunu ve öğrenme güçlüğüne yol açıyor.

-Zihinsel aktivite düşüyor, bunama riski artıyor.

-Yaratıcılığı ve keşif kabiliyetini zayıflatır.

-Tansiyonun yükselmesine neden olabilir.

-Bağışıklık sisteminin tepki süresini azaltıyor.

-Algı problemleri ortaya çıkarıyor.

-Mikro uyku diye tabir edilen birkaç saniyelik bilinç yitimine yol açabilir.

-Obezite riskini artırıyor.

-Az uykuda stres hormonları salgılanır.

-Davranış değişikliklerine yol açabilir.

-Kalp hastalığı riski artabilir.

-Kan şekeri ve tip 2 diyabeti etkiliyor.

-6 saatten az uyumanın felç riskini 4,5 kat artırdığı biliniyor.

-Sağlıksız uyku ömrü kısaltıyor.

Uyku eksikliğini giderebilmek için yatmadan en az 6 saat öncesinde çay, kahve, sigara alışkanlıkları durdurmak gerekir. Akşam yemeklerini yağsız ve hafif geçirmek, günde en az 30 dakika egzersiz yapmak faydalıdır. Yemeklerden sonra şekerleme yapmayın. Uyanma saatinizi sabit tutmaya çalışın. Yatak odanızın sessiz ve karanlık olması iyi bir uyku için gereklidir. Papatya, ıhlamur, rezene, anason, melisa gibi bitki çaylarını yemekten sonra tüketmek faydalı olabilir.