Azerbaycan'da halk sandık başında

Azerbaycan'da halk sandık başında

Azerbaycan’da halk Milli Meclis üyelerini belirlemek için 7.kez sandık başına gitti.

Azerbaycan halkı, 7. kez milletvekili seçimi için sandık başına gitti. Bugün sabah saatlerinde başlayan oy verme işlemi, 125 sandalyelik Milli Meclis için yarışan 990 aday arasından temsilcilerini belirlemek amacıyla devam ediyor.

6 milyon 421 bin kayıtlı seçmenin bulunduğu Azerbaycan'da, oy kullanma işlemleri yerel saatle 19.00'a kadar sürecek. Seçim sonuçlarının resmi olmayan ilk verilerinin, akşam saatlerinde açıklanması bekleniyor.

Azerbaycan'da halk, milletvekili seçimi için sandık başında - 01.09.2024, Sputnik Türkiye

42 BİNDEN FAZLA SEÇMEN OY KULLANACAK

Azerbaycan, Ermenistan işgalinden kurtardığı topraklarda 30 yıl aradan sonra ilk kez milletvekili seçimlerini gerçekleştiriyor. Karabağ'ın önemli şehirlerinden olan Şuşa, Hankendi, Hocalı, Ağdam, Fuzuli, Zengilan ve diğer bölgelerde toplam 42 binden fazla seçmen oy kullanacak.

Seçimlerin erken bir tarihe çekilmesi, Azerbaycan'ın Kasım ayında Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı'na (COP 29) ev sahipliği yapacak olması nedeniyle gerçekleşti. Milli Meclis, bu önemli etkinlik nedeniyle Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e başvuruda bulunarak seçimlerin 1 Eylül'e alınmasını talep etmişti. Cumhurbaşkanı Aliyev de bu talebi kabul ederek Milli Meclisi feshetti ve seçimlerin 1 Eylül'de yapılmasına karar verdi.