Bahçe havuzuna bakınca şoke oldu. İlk kez bu kadar fazla gördü

Bahçe havuzuna bakınca şoke oldu. İlk kez bu kadar fazla gördü

Malatya'da bir kayısı üreticisi, bahçesindeki havuzda yavrulayan Anadolu semenderlerini görünce şaşkınlık yaşadı.

Malatya'nın Doğanşehir ilçesi Suçatı Mahallesi'nde yaşayan İlhan Tursun, bahçesindeki havuza su doldurmak isterken Anadolu semenderi olarak bilinen sarı benekli semenderlerle karşılaştı.

aw236457-01.jpg

Boyları 10-15 santimetre arasında değişen bu semenderler, siyah renkli ve üzerlerinde sarı benekler bulunuyor. Genellikle orman açıklıkları, su kenarları, taşlık ve kayalık alanlarda yaşayan bu endemik türün yaşam alanlarının korunması büyük önem taşıyor.

aw236457-02.jpg

Malatya Organik Meyve Üreticileri Birliği Başkanı olan Tursun, “Havuza su doldurmak istediğimde 25'in üzerinde semender çıktı. Muhtemelen burada üremişler. Nasıl beslendiklerini bilmediğimiz için havuzu kullanamıyoruz. Bazen tahliye borusundan çıkıp geri dönüyorlar. Bulundukları yeri nemlendirdim, tekrar doğaya döneceklerdir diye umuyorum” dedi.

aw236457-03.jpgİlk kez bu kadar çok semenderi bir arada gördüğünü belirten Tursun, “Bu bölgede nadiren yağmurlu havalardan sonra semender görürdük, ama bu kadarını bir arada bulmak rekordur. Nesli tükenmekte olan Anadolu semenderi bu bölgeye has olabilir” diye ekledi.