Iğdır'da 'sarı altın' olarak bilinen coğrafi işaretli kayısıların hasadı başladı. Kayısı tüccarı Erdal Savaş, "Bu yılki kayısı hasadımız geçen yıla göre daha az olsa da kaliteli ürünler elde ettik. Topladığımız kayısıları Rusya, Azerbaycan, Gürcistan gibi ülkelere ihraç ediyoruz. Toplanan kayısılar soğuk hava depolarında bekletildikten sonra termokontrollü araçlarla yurt dışına gönderiliyor. Iğdır kayısısı, sofralık olarak tüketilen bir çeşittir ve Malatya kayısısının lezzetiyle bilinir. Bu kayısının sağlık açısından da önemi büyük; C vitamini deposudur. Iğdır kayısısının ekonomiye katkısı önemlidir ve döviz getirir" dedi.
İhracat yapan bir diğer kayısı üreticisi ise, "Bu yıl rekoltelerimiz oldukça iyi. Yurt dışına büyük miktarda kayısı gönderiyoruz. Grup olarak 2 bin tonluk bir ihracat hedefliyoruz ve diğer ihracatçıları da dikkate aldığımızda bu yıl toplamda 10 bin ton ihracat yapmayı planlıyoruz" şeklinde konuştu.
Iğdır Tarım İl Müdürü Ahmet Tingiş de kayısı üretimi hakkında şu açıklamalarda bulundu:
"Iğdır'da meyvecilik önemli bir gelişme gösteriyor. İlimiz, ülkemizin kayısı üretiminde önemli bir paya sahiptir. Yıllık ortalama 40 bin ton kayısı üretimiyle ülkemizin en fazla kayısı üreten dördüncü ilidir. Iğdır Kayısısı (Şalağı), dünya çapında tanınan ve sadece Iğdır'da yetişen bir çeşittir. Şalak çeşidinin sağlık açısından birçok faydası bulunmaktadır. Bu yıl da yaklaşık 40 bin ton üretim beklenmektedir."