Bakan Kacır: Türkiye haberleşme uydusu üreten 11 ülkeden biri

Bakan Kacır: Türkiye haberleşme uydusu üreten 11 ülkeden biri

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A’nın tamamlanmasıyla Türkiye’nin, haberleşme uydusu üretebilen 11 ülkeden biri olduğunu açıkladı.

TÜRKSAT 6A’nın üretim, entegrasyon, test ve paketleme işlemleri Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'nde (USET) tamamlandı. TUSAŞ Uçuş Alanı’nda gerçekleştirilen TÜRKSAT 6A Uğurlama Töreni’ne katılan Bakan Kacır, projede yüzde 80’in üzerinde yerlilik oranına ulaşıldığını belirtti.

aw219730-04.jpg

Bakan Kacır törende yaptığı konuşmada, "Uydumuz bünyesindeki yazılımların tamamen yerli imkanlarla geliştirilmesi, entegrasyon ve test faaliyetlerinin ülkemizde yürütülmesi, bizim için iftihar kaynağıdır. Bugüne kadar haberleşme uydularını yurtdışından temin eden ülkemiz, TÜRKSAT 6A ile birlikte artık kendi haberleşme uydusunu üretebilen 11 ülkeden biri olacaktır" dedi.

aw219730-01.jpg

TÜRKSAT 6A projesiyle, uydu teknolojilerindeki yetkinliklerin daha yüksek irtifada ve daha uzun süre görev yapacak haberleşme uydularının üretiminde değerlendirildiğini vurgulayan Kacır, "Uydumuzun uçuş bilgisayarları, güç dağıtım ve düzenleme birimleri, yıldız izler, tepki tekeri, elektrikli itki sistemi gibi 24 farklı çeşitte toplam 84 ekipman yerli olarak üretildi" ifadelerini kullandı.