Bakan Şimşek 3 kuruşluk bahşişe de göz koydu. Bir vergi de alın terine

Bakan Şimşek 3 kuruşluk bahşişe de göz koydu. Bir vergi de alın terine

TBMM’ye sunulması planlanan Vergi Reform Paketi’nde sona gelinirken, bahşişlere ilişkin düzenleme kulislerden sızdı, sızar sızmaz da tepki topladı.

Bir süredir hazırlanan vergi düzenlemesinin detayları yavaş yavaş belli olmaya başladı. Buna göre düzenleme kapsamında çok uluslu şirketlerden asgari kurumlar vergisi alınacak. Gerçek usulde vergilendirilen ticari, zirai ve serbest meslek kazançlarına da asgari gelir vergisi uygulaması getirilecek.

Türkiye'nin büyük yatırımlarından elde edilen kazançlara da artırımlı kurumlar vergisi uygulanacak. Kripto varlıkların vergilendirilmesine ilişkin olarak ise 2 farklı vergilendirme formülü öneriliyor.

Mehmet Şimşek: Türkiye sahalara döndü | Rudaw.net

BAHŞİŞLERDEN YÜZDE 10 VERGİ

Vergi düzenlemeleri arasında en dikkat çeken ise bahşişlere yönelik olan düzenleme oldu. Ön düzenlemeye göre, bahşiş gelirleri takip edilip %10 vergiye tabi olacak.

Bırakılan bahşiş dudak uçuklattı: Sebebi garsonları hüzne boğdu - Lider Haber

İşletmeler, müşteriden alınan bahşişleri kaydedip takip edecek. Bu düzenleme ile bahşişler, hem gelir vergisine hem de KDV'ye tabi olacak. Ayrıca, bahşişlerin toplam fatura bedelinin %10'unu aşmaması koşulu getiriliyor.

Vergi Hataları ve Düzeltme Yolları

Hali hazırda bahşişleri, işletmelerde çoğunluğu asgari ücretle çalışan garson ve çalışanlar topluyor. Bazı işletmeler toplanan parayı garsonlara verirken bazıları ise üzerine konup kasaya indiriyor.

Zamların ve yüksek enflasyonun eşiğinde kıt kanaat geçinenlerin 3 kuruşluk bahşişine dahi vergi düşünülmesi, sosyal medyada büyük tepki topladı.

Why Americans tip waiters: A closer look at the US tipping norm - Lifestyle - The Jakarta Post

“BUNU DOĞRU BULMUYORUM”

“Yakında nefes alırken de vergi öderiz” yorumları art arda yapılırken, bahşişe vergi düzenlemesine bir tepki de ünlü ekonomist Özgür Demirtaş’tan geldi.

Demirtaş, sosyal medya hesabından şunları söyledi:

Bunu Doğru bulmuyorum. Bahşiş alan insanlar DAR GELİR grubu. Ekonomi Bakanlığının Ekstra Vergiyi Dar Gelirlilerde aramayı Bırakması lazım. Farkında iseniz: Doğru uygulama gördüğüm zaman DOĞRU, yanlış gördüğüm zaman YANLIŞ diyorum.

ekran-goruntusu-2024-06-20-161754.png