Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri veya Sosyal Hizmet Merkezlerine yapılan başvuruların nasıl ve nereden gerçekleştirildiği çocuk sahibi olmayı bekleyen aileler tarafından sık sık araştırılıyor. Doğum yardımı ödemeleri ise yapılan başvurunun Doğum Yardımı Sistemine (DYS) girildiği ayı takip eden ay içerisinde hak sahiplerince PTT şubelerinden kolaylıkla çekilebiliyor. Bebek bekleyen ailelerin merak ettiği konulardan biri de doğum yardımı olarak karşımıza çıkıyor. Devlet tarafından hem korona virüs öncesinde hem de korona virüsle ekonomik mücadele kapsamında, vatandaşa verilen onlarca yardım desteği var. Bu ödemeler başvurunun kabul edilmesi durumunda hesaplara yatırılıyor veya PTT şubelerinden rahatlıkla alınıyor. Doğum yardımı ise yurttaşların ayrıntılarını merak ettiği desteklerden biri olarak biliniyor. Doğum Yardımı tek seferlik bir yardım. Bu kapsamda 15.05.2015 tarihi sonrasında doğan/doğacak her bir çocuk için bir kereye mahsus ödeme yapılıyor.
ÜÇÜNCÜ VE SONRAKİ ÇOCUKLAR İÇİN 600 TL YARDIM
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından bireysel bazda ve tek seferde birinci çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü ve sonraki çocuklar için 600 TL doğum yardımı yapılıyor. Kamu işçilerine ise sözleşmeleri gereği, kurumlarından aldıkları doğum yardımı tutarı ile yukarda bahsedilen tutarlar arasındaki fark ödeniyor. Kurumlarından aldıkları ödeme daha fazla ise Doğum Yardımı ödemesi yapılmıyor.
KİMLER FAYDALANABİLİR?
Doğum Yardımı, Türk yurttaşları ile Mavi kart sahiplerine verilir. Annenin, babanın ya da her ikisinin de Türk vatandaşı veya Mavi kart sahibi olması gerekiyor. Doğum Yardımı, 15.05.2015 tarihinde ve sonrasında gerçekleşen canlı doğumlar için verilir. Bu tarihten önce doğan çocuklar için Doğum Yardımı verilmez. Ancak ödeme miktarına esas çocuk sırasının tespitinde, başka bir deyişle yeni doğan çocuğun kaçıncı çocuk olduğunun belirlenmesinde 15.05.2015 tarihinden önce doğmuş olan çocuklar da sayılır.
BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
Doğum Yardımı başvurusu, canlı doğumun gerçekleşmesinin ardından ilgili nüfus müdürlüğünde çocuğun Kimlik Paylaşım Sisteminde (KPS) kayıt işlemi yapıldıktan sonra "Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesinin" tam olarak doldurulması ve imzalanmasının ardından şahsen, iadeli taahhütlü posta ya da kargo yolu ile yapılır. Başvurular, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri veya Sosyal Hizmet Merkezlerine yapılır. Her ne statüde olursa olsun (hizmet alımı yolu ile istihdam edilenler dâhil) kamu kurum ve kuruluşlarınca istihdam edilen personel çalışmakta olduğu kuruma başvurur. Yurtdışında yaşayanların başvuruları ise Büyükelçilik ve Konsolosluklarca alınır. Yurtdışında yaşayanların Türkiye'de bulunmaları halinde ise herhangi bir Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü veya Sosyal Hizmet Merkezine müraacat etmeleri mümkündür.
ÖDEMELERİ NE ZAMAN VE NEREDEN YAPILIR?
Doğum Yardımı ödemeleri yapılan başvurunun Doğum Yardımı Sistemine (DYS) girildiği ayı takip eden ay içerisinde hak sahiplerince PTT şubelerinden çekilebilmektedir. Öte yandan, Doğum Yardımı tek seferlik bir yardımdır. 15.05.2015 tarihi sonrasında doğan/doğacak her bir çocuk için bir kereye mahsus ödeme yapılacaktır. (Nutuk)
Giresun'da çevre felaketi! Yanlış tercihler, yetersiz ÇED raporu...
İstanbul Un-İş Esnaf Sanaatkârlar Odası Başkanı: Poğaça, açma, simit 5 TL’ye koşacak
İrfan Can oyundan alınınca küfür etti
Kadınlar en çok evlerinde öldürülüyor