Tebliğ taslağından yapılan derlemeye göre, düzenlemeyle tereyağı ve sade yağın tekniğine uygun ve hijyenik şekilde imal edilmesi, muhafazası, ambalajlanması, depolanması, taşınması ve pazarlanması için gerekli olan bazı özelliklerin belirlenmesi amaçlandı.
Bu kapsamda, içinde tuz olmayan tereyağının süt yağı oranının ağırlıkça en az yüzde 82 olması kriteri getiriliyor.
Çeşni maddesi yer almayan tereyağında aroma vericilerin kullanılamayacağı tebliğe eklendi. Düzenleme kapsamında olan ürünlerde, manda sütü aroması ile yoğurt aroması gibi süt ve süt ürünleri aroma vericileri de kullanılamayacak.
AMBALAJ VE ETİKETLERDE YENİ KURALLAR
Ürünlerdeki etiketleme, ambalajlama ve işaretleme maddeleri de tebliğ taslağıyla tekrardan düzenleniyor.
Buna göre, ürünlerin etiketinde gıda adının temel görüş alanında bulunması gerekecek.
Ürünlerin içinde bulunan süt yağı miktarları, gıda adının yanında ve en az gıdanın adıyla aynı punto büyüklüğünde temel görüş alanında belirtilecek.
Çeşnili tereyağında kullanılan çeşni maddesi de gıdanın adıyla birlikte kullanılacak.
Ürünler taşınıp depolanırken ve son tüketiciye arz edilirken sıcaklığın en yüksek 6 santigrat olarak ayarlanması gerekecek.
31 ARALIK'A KADAR GEÇİŞ SÜRECİ
Tebliğe aykırı davrananlar hakkında Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun alakalı maddeleri kapsamında idari yaptırım yapılacak.
Gıda işletmecileri, 31 Aralık 2024'e kadar tebliğin hükümlerine uyum sağlama yükümlülüğünde olacak. Bu tarihten önce etiketlenen yada piyasaya arz edilen gıdalar ise raf ömrü sonuna kadar piyasada bulunabilecek.
Düzenlemeyle tüketicileri korumak, ürünlerdeki taklit ve tağşişi önlemek hedefleniyor.