Selahattin Demirel / Günboyu
Ramazan Bayramı içinde tatil hakkı olmayan çalışanlar için buruk bir bayram sürerken kullanılamayan izinlerle ilgili hesaplar akıllara geldi. Çalışanlar hem tatil yapamama hem de çalışma stresiyle karşılaşırken teselli araştırmalarına başladı. Hesaplar sırasında alacakları ek ödemeler de ortaya çıkmaya başladı.
Bayram izni ödemesi nasıl olacak araştırmasında bulunanlar net miktarı öğrenmek istiyor. Konu hakkında sorun çıkararak hak teslim etmeyecek işverenlerle ilgili itiraz süreci nasıl işleyecek konusu da merak edilenler arasında bulunuyor.
BAYRAMDA ÇALIŞANLARA NE KADAR ÖDENECEK?
Kanunda belirtilen günlük iş süresini geçmemek şartıyla çalışanlara, çalıştığı her günün beraberinde 1 gün de fazla mesai ücreti ödemesi yapılması gerekiyor.
Milli bayram ve tatil günlerinde çalışmak durumunda olan işçi bir günü çalışması karşılığı, bir günü de ek olarak iki günlük ücret alma hakkına sahip bulunuyor.
RESMİ İZİNLE HAFTA TATİLİ AYNI GÜN OLUNCA HESAP NE OLACAK?
Milli bayram tatil günüyle haftalık izin günü aynı güne isabet edenlerle ilgili ayrıntı bir hesap bulunuyor. Buna göre bu durumdaki çalışanlara biri çalışması karşılığı, diğeri de çalışmadan olmak üzere 2 günlük ödeme yapılması gerekirken bunlara yarım günlük bir ek daha ödenerek 2,5 günlük ücret hakkı ortaya çıkmış olacak.
Mesela bu Ramazan Bayramı’nda bayramın 3. günü pazar günü haftalık izni de olanlar mesai ücreti için 2,5 günlük bir ödeme alabilecek.
BÜTÜN BAYRAM ÇALIŞANLAR NE KADAR MESAİ ALACAK?
Böylece arife günü tam yevmiye, bayramın birinci ve ikinci günü ise çift yevmiye hakkı doğacak. Bayramın son günü de hafta tatiline isabet edenler 2.5 gün yevmiye ödemesi alacak ve toplamda 7.5 günlük bir çalışma ücretine sahip olacak.
Bu durumda asgari ücretle çalışan bir işçi 7,5 günlük mesai ödemesiyle 1 günlük brüt rakam 333,60 TL, net ise 283,53 lira hesabı üzerinden 7,5 günde en az 2.126 TL ek gelir elde etmiş olacak.
YASAL ÇALIŞMA SAATİ AŞILIRSA NE KADAR ÖDENECEK?
Bir çalışanın haftalık kanuni çalışma süresi 45 saattir. bu sürenin aşıldığı çalışmalar mesai olarak kabul edilir ve çalışan lehine ek ödeme durumu ortaya çıkar.
BAYRAM İZNİNİ ÖDEMEYEN İŞVERENE NASIL İTİRAZ EDİLİR?
Bayramda çalışanının mesai ücretini ödemeyen işveren hukuk karşısında ağır yaptırımlarla karşılaşacaktır. Ola ki çalışan böyle bir durumla karşılaşırsa durumu işverene sözlü olarak bildirmeli, itiraza rağmen ödeme yapılmıyorsa dava yoluna başvurulmalıdır. Ancak aklı başında bir işletmenin bayram ücretini eksik ödeme gibi bir riski alması beklenmeyecektir. Çünkü mahkemede olumsuz sonuçla karşılaşması yüzde yüz oranındadır.