Bebeğinizin yüzünde bu varsa dikkat! Kontrol edin

Bebeğinizin yüzünde bu varsa dikkat! Kontrol edin

Son günlerde çocuklarda sıkça görülen ve yanaklarda "tokat yemiş gibi" kıpkırmızı bir görünüm oluşturan beşinci hastalık konusunda önemli uyarılar yapıldı.

Prof. Dr. Haluk Çokuğraş, beşinci hastalığın belirtileri hakkında bilgi vererek, "Beşinci hastalık, özellikle 5-15 yaş arası çocuklarda parvovirüs B19 virüsüyle ortaya çıkar. Yanaklarda tokat izine benzer kızarıklıklar ve kolların, bacakların dış yüzeylerinde dantel gibi döküntülerle kendini gösterir. Bu döküntüler birkaç gün sürebilir ve bazen hafif ateşle birlikte olabilir" dedi.

Çokuğraş, bu yıl beşinci hastalık vakalarının arttığını gözlemlediğini ve bu artışın mevsimsel bir durum olduğunu ifade etti.

Beşinci Hastalık' Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir? | Güven Hastanesi

Çokuğraş, beşinci hastalığın kızıl ve alerjik reaksiyonlarla karıştırılabileceğine dikkat çekerek, "Beşinci hastalık, kızıl ile karıştırılabilir ancak kızılın döküntüsü tüm vücudu kaplar ve yüksek ateşle seyreder. Beşinci hastalıkta ise yanaklarda belirgin kızarıklık ve bacaklarda döküntü görülür," diye konuştu.

Ayrıca, antibiyotik kullanımının gereksiz olduğunu vurgulayarak, "Beşinci hastalık basit bir virüs enfeksiyonudur ve antibiyotik kullanılmaz. Sadece belirtilere yönelik tedavi uygulanır" dedi.

Parvovirüs (Beşinci Hastalık) Nedir? Parvovirüs Belirtileri Nelerdir?

El, ayak, ağız hastalığı hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Çokuğraş, "El, ayak, ağız hastalığı, ellerde, ayaklarda ve ağız içinde döküntüler ve yaralarla kendini gösterir. Bu hastalıklar dönem dönem artış gösterebilir ve bulaşıcıdır. Bu tür hastalıklar görüldüğünde çocukların birkaç gün evde istirahat etmeleri önemlidir" şeklinde konuştu.

Beşinci (5.) Hastalık için Homeopati Tedavisi ve Remediler – Homeopati Türkiye