Kekik, Türk mutfağında sık sık kullanılan bir baharat olmasının ötesinde, sağlık açısından da son derece değerli. Bu küçük ama güçlü bitki, antiseptik ve antibiyotik özelliklere sahiptir ve soğuk algınlığı ve öksürük gibi rahatsızlıklar için doğal bir ilaç olarak kullanılıyor.
Ayrıca, kekik bronşit tedavisinde de etkili bir rol oynar. Kekik yağı, doğanın en güçlü antimikrobiyal bileşenlerinden biri ve bu nedenle boğaz ağrısı gibi rahatsızlıkların tedavisinde yaygın olarak kullanılıyor.
KEKİK NASIL TÜKETİLİR?
Kekik, sadece yemeklere eşsiz bir tat vermekle kalmaz, aynı zamanda farklı şekillerde de kullanılıyor. Bitki demlenip çay olarak tüketilirken, kekik yağı ise kozmetik ürünlere eklenerek kullanılıyor. Ayrıca, ağız gargaralarında, merhemlerde ve aromaterapi yağlarında da bulunabiliyor.
YOĞURDUN İÇİNE EKLEYİP TÜKETİN
Birçok araştırmaya göre, yoğurdun içine eklenen bir tutam kekik, hafızayı ve beyin sağlığını olumlu yönde etkiler. Kekik bitkisinin beyne olan olumlu etkileri bilim insanları tarafından da destekleniyor.
BEYNE ETKİLERİ
Kekikte bulunan flavonoid apigenin, nöronlar arasında güçlü bağlantı kurar. Bu bileşenin şizofreni, Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde kullanılması bilim insanları tarafından öneriliyor. Flavonoid açısından zengin bir diyet, beyin fonksiyonunu olumlu yönde etkiler.
DW Türkçe'nin aktardığı habere göre, kekik içerisinde 2.400 etken madde bulunuyor ve yan etkisi olmayan bir antibakteriyel özelliğe sahip. Bu nedenle, kekik tüketiminin sağlığa olan faydaları oldukça çeşitli ve düzenli olarak tüketilmesi öneriliyor.