Beynindeki tümör "konuşarak" çıkarıldı

Beynindeki tümör "konuşarak" çıkarıldı

Kocaeli'de bir hastanın beynindeki hareket merkezi üzerinde yer alan, felç ve ölüme götürebilecek tümör, nadir olarak uygulanan bir teknikle çıkartıldı.

Hasta ameliyat esnasında uyandırılırken, verilen komutlar eşliğinde tümör parçaları temizlenerek, başarılı bir operasyon gerçekleştirildi.
Gölcük'te yaşayan 52 yaşındaki İlkay Şirin, 1 yıl önce kol kasılması ve istemsiz hareket sorunları yaşamaya başladı. Birçok doktor ve hastaneye başvuran Şirin'e beyin tümörü tanısı konuldu. Kocaeli Şehir Hastanesi'ne yönlendirilen Şirin'in çekilen MR görüntülemeleri neticesinde, el ve kollarının hareket merkezi üzerinde tümör tespit edildi. Riskli noktada yer alan, felç ve ölüme götürebilecek tümörün, ikinci evresinde olduğu anlaşıldı.
Kocaeli Şehir Hastanesi'nde görevli Beyin ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Aykut Gökbel ve ekibi tarafından Şirin'e nadir olarak kullanılan bir yöntem uygulandı. Ameliyatta önce uyutulan Şirin, beyindeki tümör bölgesine ulaşıldığında anestezi ekibince uyandırıldı. Her tümör parçası alındığında hastadan el ve kollarının hareketliliği hususunda bilgi istendi. Bu sayede Şirin'in bir güç kaybı yaşayıp yaşamadığı tespit edildi. Kocaeli'de ilk kez yapılan ameliyat başarıyla gerçekleştirildi.

aw038868-04.jpg

aw038868-03.jpg