İnsan vücudunun koruyucu kalkanı niteliğindeki bağışıklık sistemini güçlendirir. Antioksidan özelliği sayesinde özellikle kış aylarında görülen; nezle, grip gibi hastalıkların hem önlenmesine hem de tedavisine yardımcı olur.
Düzenli olarak tüketildiği takdirde; sindirim sisteminin sağlıklı olarak çalışmasına destek olur. Gaz, kabızlık gibi sindirim kaynaklı sorunlarda tüketilmesi önerilen besinler arasındadır. Özellikle biber çayı sindirim sisteminde meydana gelen bu gibi sorunların giderilmesi konusunda oldukça etkilidir.
Kanamaya karşı etkilidir, damarlardaki yumuşamayı önler.
Migren kaynaklı baş ağrısının dinmesine yardımcı olur. Kaynatılan biberinin buharının koklanmasıyla migrenin etkilerinin azaltılması mümkündür.
Ciltte meydana gelmesi muhtemel sarkma ve kırışıklık gibi problemleri önler.
Fetüste ortaya çıkabilecek bozuklukların önlenmesine katkıda bulunur. Zayıflamaya yardımcı olur. Uygun miktarda tüketildiği takdirde daha uzun süre boyunca tok kalınmasını sağlar. Genel olarak diyet programlarında kendine salataların içerisinde yer bulur. Teflon tavada yağ kullanılmadan közlenen biberin bu şekilde tüketilmesinin zayıflamaya katkısı daha fazladır.
İçerdikleri antioksidan ve diğer maddeler vücudu birçok kanser türüne karşı korur.