Bilim insanları 'Mini Beyinler' üretti

Bilim insanları 'Mini Beyinler' üretti

Hollandalı bilim insanları tarafından bir ilke imza atarak kanser ve tümör tedavisinde kullanılacak 'Mini Beyinler' üretildi.

Hollanda'daki Utrecht Üniversitesi'nde görevli bilim insanları, insan fetüsünün beyin dokusundan ilk defa "mini beyinler" üretmeyi başardı. Araştırmada, 12 ila 15 haftalıkken ölen fetüslerin beyin dokuları kullanılarak laboratuvar ortamında beyin organoidleri geliştirildi. Bu organoidler, kendilerini yenileyebilen hücre gruplarını içeren üç boyutlu yapılardır.

Araştırmanın eş başyazarlarından Hans Clevers, daha önceki çalışmalarda kök hücrelerden beyin organoidleri üretildiğini, ancak bu çalışmanın ilk kez bir fetüs beyni dokusundan elde edilen organoidleri içerdiğini vurguladı. Organoidler, beyin dokusunun farklı bölümlerinin yapısını, hücreler arası iletişimi ve beyin hastalıklarını incelemek için önemli bir araç olabilir.

Araştırmacılar, tek bir fetüs dokusundan birden fazla "mini beyin" elde edebildiklerini ve organoidlerin olgunlaşmasının yaklaşık 6 ay sürdüğünü belirtti. Kök hücrelerden elde edilen beyin organoidleri ise 80 gün civarında canlı kalabilmekteydi.

Bilim insanları, bu organoidlerin özellikle tümör ve kansere karşı geliştirilen ilaçların etkilerinin laboratuvar ortamında daha iyi gözlemlenmesini sağladığına dikkat çekti. Araştırmacılardan Benedetta Artegiani, bu organoidleri kullanarak nörogelişimsel hastalıkların ve çocukluk çağında ortaya çıkabilen beyin kanserlerinin yapısını ve tedavisini anlamak için çalışmalar yürüteceklerini ifade etti.

İlgili Haberler