Bilim Kurulu Üyesi Tevfik Özlü'den kritik uyarı

Bilim Kurulu Üyesi Tevfik Özlü'den kritik uyarı

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü Twitter üzerinden çok önemli açıklamalarda bulundu. Tevfik Özlü, "Dostlarımızla, sevdiklerimizle, yakınlarımızla birlikte eskisi gibi yeme içme güvenli değil" dedi.

Bilim Kurulu Üyesi Tevfik Özlü Twitter üzerinden biz dizi mesaj yayınladı. Tevfik Özlü özellikle yeme-içme alışkanlıkları ve artan riske vurgu yaptı.
 

Prof. Dr. Tevfik Özlü şunları söyledi:

  • Aynı evde birlikte yaşadığınız hane halkınız dışındaki kişilerle birlikte yeme içme çok riskli. Çünkü yemek yerken, çay/kahve içerken maske takamazsınız. Virüs bu sırada bulaşıyor.
  • Restoran, kafe, kıraathane, esnaf lokantaları, kurum ve işletmelerin yemekhanelerinde ve ev davetlerinde, aile içi ziyafetlerde maske devre dışı kaldığından, yeme içme sırasında virüsten korunmak için mesafenin korunması çok daha önemli hale geliyor.
  • Aynı masada, sofrada yemek yenildiğinde, eğer virüsü yayan bir kişi varsa, bulaşma kaçınılmaz. Dostlarımızla, sevdiklerimizle, yakınlarımızla birlikte eskisi gibi yeme içme güvenli değil.
  • Herkes kendi tabağını alıp, ayrı bir odada tek başına veya en azından 2 metre mesafeyi koruyacak şekilde ayrı oturarak yenilip içilmeli. Örneğin iki aile bir restorana gidilirse, iki ayrı masada servis alınmalı.
  • Restoran, kafe, yemekhane gibi topluca yenilip içilen yerlerde, masalar arasında yeterli mesafe bırakılması; mekanın sürekli dış ortam havasıyla sirküle edecek şekilde havalandırılması ve aynı anda içeride çok sayıda insan olmaması çok önemli.
  • Giriş çıkış sırasında masa aralarından geçen müşterilerin, yemek almakta olan masalardaki maskesiz kişilere bulaştırmamaları için, maskelerinin takılı olması lazım.
  • Gerek mutfakta yemeği hazırlayanların ve gerekse servisi yapanların damlacıklarını müşterilere bulaştırmamaları açısından maske takmaları çok önemli ve vazgeçilmez.
  • Masa, sandalye gibi yüzeylerin ve ortak kullanılan diğer eşyaların her kullanım sonrasında uygun şekilde silinip temizlenmesi gerekiyor. Bardak, kaşık, çatal, bıçak gibi eşyaların tek kullanımlık olanları tercih edilmeli ve/veya kapalı olarak masaya getirilmeli