Yüksek olan kredi faizlerine rağmen bireysel kredilerde hızlı artış sürüyor. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) verilerine göre mayıs itibariyle toplam krediler geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 22,3 artarak 4 trilyon 50 milyar liraya ulaştı.
906 MİLYAR LİRAYA ULAŞTI
Bireysel krediler ise yüzde 33 artışla 906 milyar liraya yükseldi. Bireysel kredilerde en büyük hacmin, en yüksek faiz oranıyla kullandırılan ihtiyaç kredilerinden oluşması dikkat çekiyor. Takipteki krediler hariç, son bir yılda bireysel kredi kullanan sayısı 1,7 milyon kişi artarak 34,5 milyona çıktı. Ortalama kredi bakiyesi ise 26,2 bin liraya yükseldi.
Temmuz başında ise talebi yavaşlatabilmek için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) makroihtiyati önlemleri hayata geçirdi. Ancak önlemler öncesinde TBB verilerine göre bankalardan kullanılan bireysel kredi miktarı 869 milyar liraya, finansman şirketlerinden kullanılan kredi miktarı ise 36.8 milyar liraya yükseldi. Böylece toplam bireysel kredi 906 milyar lira oldu. Banka ve finansman şirketlerinden bireysel kredi kullanan kişi sayısı da geçen yılın mayıs ayına göre yüzde 5,25 artarak 34 milyon 536 bin adete çıktı. Bankalardan bireysel kredi kullananların sayısı da 34 milyon 165 bin adet ile zirve yaptı.
KONUT KREDİSİNDE ARTIŞ
Geçen yıl mayısa göre konut kredisinde artış yüzde 30 olurken kullanılan kredi miktarı 284.4 milyar liraya çıktı. Nisan ayına göre ise kullandırılan konut kredisi miktarı geriledi. Bu yıl aslında takip eden aylarda çok hızlı bir artış yaşanmıyor. Son aylarda yükselen faizler konut kredisi talebini sınırladı kullanan kişi sayısı 2 milyon 522 bin kişi oldu. Bu geçen yıl mayıstaki 2 milyon 475 bin kişinin ardından son 1 yıldaki en düşük kullanan kişi sayısına işaret ediyor. Konut kredisinde talep geçen yıl haziran ve temmuzda yüzde 9 ile tek haneye düşen kredi faizi sonrası zirve yapmıştı. Haziranda konut kredisi faizi yüzde 9,30, temmuzda ise yüzde 9,11 seviyesindeydi. Yıllık konut kredisi faizindeki bu tek hane olağanüstü bir talebi de beraberinde getirmişti. Ancak yine sıkılaştırma adımları sonrasında konut kredisi faizleri mayıs itibariyle yüzde 17,84 seviyesinde. Haziranda yüzde 17,90’a, temmuzda ise yüzde 17,97’ye çıktı. Bu yüksek oranlar talebi biraz sınırladı. Temmuz ayı ile birlikte konut kredisinde geçen yıla göre de düşüş gözlenmesi muhtemel.
İHTİYAÇ KREDİSİNDE 1.1. MİLYON KİŞİ
Dünya Gazetesi'nden Yüksel Turhan'ın haberine göre, bireysel kredilerde en büyük hacim ihtiyaç kredilerinde oluyor. TBB verilerine göre ihtiyaç kredileri toplam bireysel kredilerin yüzde 46'sını oluşturuyor. Geri kalan yüzde 31'ini konut, yüzde 17'sini kredi kartları ve yüzde 5'i taşıt kredileri olarak sıralanıyor. İhtiyaç kredi faizi de mayısta yüzde 23,66 seviyesinde. Tüm bireysel krediler arasında ihtiyaç kredi faizi en yüksek oran olarak da öne çıkıyor. Faiz hafif de olsa haziranda yüzde 23,37’ye, temmuzda yüzde 23,31’e geriledi. Ancak geçen yıl mayısta ihtiyaç kredi faizi yıllık yüzde 10,61 ile gördüğü en düşük seviyelerinden birindeydi. Bu düşük faiz oranı ihtiyaç kredisi kullanımını çok hızlı artırmıştı. İhtiyaç kredilerinde geçen yılın aynı ayına göre artış yüzde 26,6 ve kullandırılan kredi 418 milyar lira. İhtiyaç kredisi kullanan kişi sayısı da 28 milyon 257 bin adet olarak belirlendi. Bu 963 bin ile neredeyse geçen yıla göre 1 milyon kişilik artışa işaret ediyor. Bankalardan daha ağırlıklı kullanılan ihtiyaç kredisinde geçen yıl mayısa göre kullanan kişi sayısı artışı ise 1.1 milyon kişi ve 27 milyon 757 bin adete ulaştı.
TAŞIT KREDİSİ ZİRVEDE
Taşıt kredisine de talep artışı devam ediyor. TBB verilerine göre geçen yıl mayısa göre kullandırılan kredi miktarı yüzde 93,5 artışla 48.2 milyar liraya çıktı. Bu tarihi en yüksek seviye. Geçen yıl mayısta yüzde 13,12 seviyesinde olan taşıt kredi faizi bu yıl mayısta yüzde 22,39. Ancak bankalar dışında finansman şirketlerinden taşıt kredisi kullanımı çok daha yüksek. TBB verilerine göre bankalardan kullanılan taşıt kredisi miktarı 14.4 milyar lira, finansman şirketlerinden kullanılan ise 33.8 milyar lira seviyesinde. Kullanan kişi sayısında da paralellik var. 212 bin kişi bankadan kullanırken 267 bin kişi finansman şirketlerinden taşıt kredisi temin etti. Toplamda ise 473 bin kişilik kullanım yaşandı.
Piri Reis Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, açıklaması kolay olmayan gelişmeler yaşandığını belirterek bunun üç nedeni olabileceğine dikkat çekti. Aslanoğlu bu üç nedeni şöyle sıraladı:
1) Kredi faizinin az bile olsa üzerinde mevduat getirisi sağlayanların bunu değerlendirdiğini çok duydum.
2) Enflasyonun açıklanandan çok yüksek olduğunu düşünen tüketici hem negatif reel kredi faizi beklentisi hem de fiyatların daha da artacağı beklentisiyle bu talebi oluşturuyor.
3) O dönemde özellikle hizmet sektörlerinin zorda olması sabit maliyetleri bireysel kredilerle karşılama ihtiyacını arttırmış olabilir.
400 bin doz SputnikV aşısı nerede?
MHP'de sıcak gelişme! Devlet Bahçeli Kocaeli'ye heyet gönderiyor
Kocaeli’de eski eş dehşeti! Serap Avcı saatlerce işkence gördü
Üçü de aynı erkek tarafından aldatıldı! Bu tuzağa bakın nasıl düştüler
Eber Gölü'nde su seviyesi 1 metreye düştü!
İstanbul'da pencerede mahsur kalan hırsız bina sakinleri acıdı